Na kraju ipak upisana

O slučaju djevojčice koja je je greškom ostala bez razreda oglasili se iz Grada: "Žao nam je, ali nije bilo propusta"

Ilustracija: Gulliver
Nakon drame koju je prvi dan škole proživjela obitelj djevojčice s posebnim potreba koja je prvi dan greškom ostala bez razreda, oglasio se zagrebački Ured za obrazovanje.

Ispričali su se javnosti i roditeljima zbog cijele situacije, ali propust ne priznaju.

"Htjela bih se ispričati javnosti zbog ovog događaja, ali moram reći da što se tiče Ureda za obrazovanje -  nije bilo formalno-pravnih propusta. Žao mi je što je došlo do ovakve situacije, ali u dogovoru s ravnateljem i roditeljima, djevojčica je jučer upisana u školu", poručuje Mirjana Berislavić iz gradskog Ureda za obrazovanje.

Na pitanje zašto je rješenje roditeljima dostavljeno tek u petak, iz Ureda poručuju kako je majka mogla otići u školu tijekom vikenda.

"Djelatnici su bili u školi u poslijepodnevnim satima. Kad je dobila rješenje, majka je mogla otići u školu i ne bi bilo problema. Mogla je to učiniti i u ponedjeljak ujutro. Mogla se i nama javiti", kaže Berislavić.

Iz ureda su poručili da kad se donosi rješenje kojim se određuje koju će školu i po kojem programu pohađati dijete s posebnim potreba, ono se dostavlja roditeljima, ali ne i školi.

"Školi se dostavlja tek kada postane pravomoćno jer roditelj u roku 15 dana ima pravo podnijeti žalbu. Majka se vjerojatno neće žaliti, razgovarali smo s roditeljima djevojčice i pokazali su veliko razumijevanje", kaže Berislavić.

Dodaje kako su se ispričali roditeljima jer se očekivalo da će ured ipak obavijestiti školu.

"Još jednom, isprike svima, nadamo se da se to neće više dogoditi. Majka je izrazila želju da se djevojčici osigura asistent u nastavi, to ćemo pokušati i napraviti", kaže Berislavić.

Milivoj Magerl, ravnatelj zagrebačke osnovne škole na pitanje tko je kriv za cijelu situaciju, odgovara protupitanjem kako se može upisati osoba za koju se na zna da postoji.

"Od kada je svijeta i vijeka roditelji su ti koji upisuju djecu u osnovnu školu. Čim smo saznali da to dijete postoji u roku od pet minuta smo ga upisali. Žao mi je što dijete nije bilo prozvano od strane učiteljice, ali nije ni moglo biti prozvano kad nismo znali da postoji", kaže ravnatelj.