Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sretan kraj za prvašicu

Djevojčica ipak upisana u školu, majka tvrdi da je gradski ured priznao grešku

Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock
Pismo majke djevojčice s posebnim potrebama koja je, zbog očito administrativne pogreške, prvi dan škole ostala sama na hodniku bez svog razreda i bez učiteljice, potreslo je Hrvatsku. Nakon brojnih propusta institucija, malena je ipak upisana u prvi razred.

Umjesto smijeha i sklapanja novih prijateljstva, sedmogodišnja djevojčica iz Zagreba prvi dan nastave provela je u suzama  jer u školi u koju je trebala krenuti iz Grada nije poslana obavijest da je dijete u nju upisano.

Pročitajte i ovo Bazen, ilustracija Tragedija Otac i djed skočili u bazen kako bi spasili dvogodišnju djevojčicu - obojica su preminula: "Plač majke bio je šokantan" Nestala Danka Ilić Nestala djevojčica Prva izjava Dankina oca nakon nestanka djevojčice: Poslao tri poruke - o Danki, policiji i svojoj obitelji

U trenutku kad smo je nazvali, majka djevojčice koja je jučer trebala krenuti u školu, nalazila se pred vratima Gradskog ureda za obrazovanje čija je komisija iz zasada nepoznatih razgloga donijela odluku da će djevojčica pohađati školu koja nema program za djecu s posebnim potrebama te o tome spomenutu školu nije obavijestila.

Nakon što se majčina objava proširila društvenim mrežama i medijima, u uredu za obrazovanje sazvan je sastanak s ravnateljem zagrebačke osnovne škole čiji naziv poštujući želje majke nećemo objaviti.

Majka sedmogodišnje djevojčice za DNEVNIK.hr kaže kako će zahtijevati da joj se odgovori koju će školu njezina kći pohađati te hoće li dobiti asistenta u nastavi.

Odluka dva dana prije početka nastave

Majka nam je otkrila kako je odluku Gradskog ureda za obrazovanje o tome koju će školu njezina kći pohađati dobila tek u petak, 31. kolovoza, samo dva dana prije početka nastave.

„Malenu smo htjeli upisati u njezinu matičnu školu prema mjestu stanovanja, no komisija Gradskog ureda za obrazovanje na prvom sastanku nije donijela odluku jer ta škola nije predala papire kojim se traži osnivanje odjela za djecu s posebnim potrebama. Nakon toga su otišli na godišnji i 23. kolovoza održan je drugi sastanak te je odlučeno da moja kći treba ići u drugu školu. Pitala sam trebam li se prije toga javiti školi, no iz ureda su mi odgovorili kako to nije potrebno te da će ih obavijestiti što se očito dogodilo“, priča majka.

Kad je djevojčica prvi dan nastave došla u školu, uslijedio je šok. Ravnatelj je majku obavijestio kako škola nije primila obavijest Gradskog ureda za obrazovanje te škola nema razredno odjeljenje za djecu s posebnim potrebama.

Majku smo pitali kako se djevojčica osjeća nakon što je prvi dan nastave umjesto s novim prijateljima provela sama na hodniku bez svog razreda i bez učiteljice.

„Što smo mogli, lagali smo joj da je pokušamo nekako utješiti. Park i sladoled sve liječe“, priča majka djevojčice koja ima probleme s vokubalorom i motorikom, ali je kako ističe njezina majka, potpuno funkcionalna te posjeduje percepciju spoznaje.

Iako nemaju program za nju, djevojčica je danas ipak došla na nastavu u školu koju joj je dodijelio Gradski ured.

„Ona je sada u razredu s divnom učiteljicom, a razred pohađa i dvoje djece s Downovim sindromom“, kaže majka, no dodaje kako i dalje ne zna koju će školu njezina kći na kraju pohađati.

U Uredu pokušali svaliti krivnju na obitelj?

Ubrzo nakon sastanka u Uredu za obrazovanje ponovno smo kontaktirali majku djevojčice koja nam je kazala kako su pokušali krivnju prebaciti na obitelj tvrdeći da je s rješenjem trebala ranije doći u školu.

"Ne znam samo kada smo trebali doći u školu obzirom da smo odluku dobili u petak. Možda u subotu ili nedjelju?", kaže majka.

Objašnjava nam kako su u Uredu za obrazovanje na kraju ipak priznali da nisu na vrijeme poslali rješenje te nisu o svemu obavijestili školu.

Ravnatelj škole je naime temeljem rješenja Ureda za obrazovanje na kojem kako tvrdi majka, nije bila navedena potpuna dijagnoza djevojčice,  zaključio da škola nema program po kojem bi djevojčica mogla pohađati nastavu. 

"Na rješenju Gradskog ureda nisu bile navedene sve dijagnoze moje kćeri pa su tako u školi smatrali da nemaju program za nju, iako on zapravo postoji", kaže majka.

Ravnatelj škole Milivoj Magar je pak poručio kako je djevojčica upisana te će nastaviti obrazovanje u školi. Također, predat će se i zahtjev da joj se osigura asistent u nastavi.

Novinari su ispred zgrade Ureda za obrazovanje majku pitali je li možda trebala prije regairati.

"Sad kad gledam unatrag,možda sam i trebala reagirati, ali s obzirom na to da sam obavila poziv prema gradskom uredu gdje mi je rečeno ne trebate kontaktirati školu, mi ćemo obavijestiti školu o svemu, vjeruješ instituciji, nevjerojatno, ali još uvijek vjerujemo institucijama i vjerovali smo da će to biti tako. Međutim, oni školu nisu obavijestili da dobivaju novog učenika, nisu to odradili i tu je greška", odgovorila je majka djevojčice

Reagirala i ministrica

Reakciju smo zatražili od nadležnog Gradskog ureda te ćemo je objaviti po primitku. Na naš telefonski upit glasnogovornica Gradskog ureda za obrazovanje nije željela odgovoriti već je poručila da ćemo o svemu biti obaviješteni priopćnjem.

Nakon što je priča izašla u medije, o svemu se putem Facebooka oglasila i resorna ministrica Blaženka Divjak.

„Iznimno me ražalostilo vidjeti pismo majke male **** i smatram takvu praksu potpuno nedopustivom. Odmah smo kontaktirali Grad Zagreb koji je nadležan za ta pitanja kako bi se situacija što prije riješila te sam ponudila pomoć Gradskom uredu za obrazovanje“, poručila je ministrica.

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene