Upravljanje destinacijom

Nova era turizma u Hrvatskoj: "Svaki grad za sebe zna što može ponuditi gostima i zna kako zadovoljiti građane"

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Hrvatski turizam puca pod pritiskom, a da ne dođe do urušavanja, donose se važne promjene.

Hrvatsku čeka nova era turizma. Destinacijom će ubuduće upravljati općine i gradovi. Imat će mogućnost odlučivati za koju vrstu turizma se žele opredijeliti i na koji način. Odluke o broju i mjestu gdje će se nalaziti restorani, objekti brze prehrane, suvenirnice… napokon će donositi jedinice lokalne samouprave.

Gotovo milijun turista u Dubrovniku dosad je ostvarilo tri milijuna noćenja. Grad je u špici sezone među turistima poznat po velikim gužvama.

''Odmaknut ćemo se od masovnog turizma i ići ćemo prema cjelogodišnjem turizmu - znači mi moramo živjeti turizam, a turizam je davanje doživljaja i taj doživljaj ne smije biti ništa pretjerano u smislu pretjeranih cijena, pretjeranih gužvi", objasnio je predsjednik Ceha ugostitelja Dubrovnika Đani Banovac.

"Tendencija će biti održati autentičnost"

Cjelogodišnji turizam i bolje raspoređivanje turista diljem županije u planu je i čelnim turističkim ljudima Splitsko-dalmatinske županije. Dok neke destinacije poput Splita i Hvara pucaju po šavovima, druge su poluprazne pa direktorica Turističke zajednice Splitsko dalmatinske županije Ivana Vladović objašnjava: ''Naša tendencija će biti održati autentičnost Splitsko dalmatinske županije, autentičnost regije, i to je ključno da preselimo goste iz onih centara koji su pretrpani u krajeve koji to nisu.''

Na sjevernom Jadranu vesele se mogućnosti da će ubuduće moći sami odlučivati tko će i gdje moći obavljati kakvu djelatnost u turizmu.

''Sad će se omogućiti lokalnim samoupravama određivanje kategorija i vrste djelatnosti na svakoj lokaciji. Time ćemo moći upotpuniti destinaciju onim djelatnostima koje destinacija nema, a izbjeći one koje su multiplicirane'', istaknuo je gradonačelnik Krka Dario Vasilić.

U Krku nemaju problema ni s pretjeranom apartmanizacijom, naime, kako kaže direktorica Turističke zajednice Grada Krka Ivana Kovačić: ''Na području grada Krka ukupan komercijalni smještaj je u usporedbi predpandemijskom 2019. godinom porastao za sedam posto što je nekako i na razini planiranog."

"Svaki grad u Hrvatskoj je drugačiji"

Na većem djelu Kvarnera zabilježen je rast broja gostiju u hotelima s pet zvjezdica i voditelj obiteljskog hotela Davor Kapetanović ne dvoji: ''Mislim da se Kvarner treba opredijeliti za turizam s pet zvjezdica što pokazuju i naši podaci – mi od 1. svibnja s današnjim danom bilježimo rast i u fizičkim i financijskim pokazateljima.''

I na sjeveru, u Istri, još uvijek vlada turistička gužva. Turistički radnici podržavaju odluku da gradovi i općine dobiju mnogo veće ovlasti u planiranju turističke strategije. Suvlasnica restorana Rebecca Pellizzer Šošić ističe: ''Mislim da svaki grad za sebe zna što može ponuditi gostima i zna kako zadovoljiti građane, zna što može ponuditi općenito. Svaki grad u Hrvatskoj je drugačiji, ima drugačije resurse tako da mislim da je prijedlog dobar.''

Sad predstoji vidjeti kako će i kada biti proveden u djelo, no očito dolaze neka nova vremena za hrvatski turizam.

Pročitajte i ovo širi se smrad Započela je sanacija najvećeg brda smeća u Hrvatskoj, radnici u strahu, a iz udruge tvrde: "To je igrokaz"

Pročitajte i ovo požar u Žrnovnicama Uspjeli se obraniti od dva požara pa otkrili tajnu: "Kad je požar došao..."

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.