Loša vijest

Nikad više maslina, a nikad manje maslinova ulja: Krivac je poznat, a sve će utjecati i na cijenu

U jeku sezone prerade maslina stigla je loša vijest za maslinare.

Sezona prerade maslina u punom je jeku. Količine ploda su rekordne, ali količina dobivenog maslinova ulja nikad manja, što će zasigurno utjecati i na njegovu cijenu.

Strojevi za preradu maslina diljem obale se ne gase. Urod koji se ne pamti, ali u rujnu je ipak palo previše kiše.

"Masline su pune vode. Randmani su od devet do deset posto prosjek, za ovo doba godine puno manje njego prijašnjih godina", rekao je vlasnik uljare i maslinar Srećko Katinac. 

Skuplja prerada, a manje ulja ne zvuči dobro za potrošače, no zato je kvaliteta, kaže stručnjak za masline s Hvara, odlična.

"Fenoli su izvanredni, pikantnost, gorčina je ujednačena, tako da sam jako zadovoljan", rekao je viši poljoprivredni savjetnik i maslinar Stanislav Štambuk.

U testnom masliniku Agencije za poljoprivredu kušala su se ulja mediteranske konkurencije. Domaći maslinari zainteresirani za njihove superintenzivne nasade.

"Sadimo ih gdje imamo površinu koja je ravna, gdje je plodno tlo i gdje može doći mehanizacija. Čak se i roboti u svijetu rade - pustite robota, on vam obradi cijeli maslinik. S obzirom na probleme radne snage, to je to", rekao je Damir Galić iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. 

Ali, nakon dugotrajnog istraživanja nemaju dobre vijesti.

"Naše sorte u ovim uvjetima, rekao bih da su malo neobuzdane, da su malo bujnije i ne daju se ukrotiti kao strane. Naše sorte nisu prikladne za ovaj sustav uzgoja", rekao je znanstveni savjetnik Hrvatske agencija za poljoprivredu i hranu Predrag Vujević. 

Stoga će plodove do daljnjega umjesto robota brati vrijedne ruke domaćih maslinara.

Više informacija pogledajte u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Ivana Kaštelana.

  Pročitajte i ovo Policija na nogama Beba koja ima 17 dana oteta iz rodilišta, pokrenuta hitna potraga: "Imali su samo običnu torbu"

  Pročitajte i ovo Kontrola oružja Strava na parkiralištu: Dijete pronašlo napunjen pištolj i opalilo, bebi nije bilo spasa