S prvim toplim danima, ovi vrijedni kukci počeli su marljivo raditi. Svatko u košnici zna svoj posao. Za dobre rezultate potrebna je i dobra pčelinja zajednica. Jedna košnica može napraviti puno. 'Dnevno otprilike dvije do tri kile čistog meda', rekla je Gordana Hegić sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu.
A pet milijuna pčela na godinu proizvede više od pet tona meda. Sve o njima i njihovom 'poslu' znaju i najmlađi. Zbog hranjivih i ljekovitih svojstava - med su mnoge kulture i prije nekoliko tisućljeća zvale hranom bogova.
>> Evo za što su dobri med i ulje!
'Ni jedna pčelinja zajednica ne može proizvesti loš med', rekla je Hegić. Pčele jako dobro znaju što rade, a ljudima se sviđa.'Med je izvrstan. Mi skoro uopće ne koristimo šećer, samo med umjesto šećera', rekla je Julija. Tajnu proizvodnje pčele nose u svom tijelu. Zato je mnogima najsavršeniji proizvod prirode.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook