Stravična prometna nesreća

Zašto još uvijek nije počelo suđenje Banožiću? Dnevnik Nove TV provjerio je u kojoj je fazi njegov slučaj

Pola godine od prometne nesreće Albanka Klevisi Ymeri nepravomoćno je osuđena na četiri godine zatvora jer je neopreznim pretjecanjem u blizini Dubrovnika usmrtila brata i sestru. Bivšem ministru Mariju Banožiću nakon 11 mjeseci nije ni počelo suđenje. Dnevnik Nove TV provjerio je u kojoj je fazi njegov slučaj.

Od kobnog jutra prošlo je 11 mjeseci. Bivši ministar Mario Banožić tereti se da je iz nehaja skrivio tešku prometnu nesreću u kojoj je poginuo vozač kamiona. Optužnica mu i dalje nije potvrđena niti je počelo suđenje. Banožićeva obrana se žalila. Nisu željeli da forenzička ispitivanja budu dio dokaza.

"Mi ne znamo otkud je ta dokumentacija došla, kako je pribavljena i, naravno, morali smo se na to žaliti. Vještački nalaz išao je preko policijske postaje i očigledno da je neka dokumentacija umetnuta, o čemu obrana nije obaviještena", kaže Ksenija Vržina, odvjetnica Marija Banožića.

Županijski sud odbio je žalbu Banožićeve obrane. Podsjetimo, tereti ga se da je vozio neprilagođenom brzinom te da je u pretjecanju kolone prešao na suprotnu stranu unatoč lošoj vidljivosti zbog magle. Rješenje Županijskog suda poslano je strankama: "Nakon što stranke zaprime ovo rješenje, zakazat će se sjednica optužnog vijeća radi odlučivanja o potvrđivanju optužnice, predvidivo tijekom studenog ove godine."

Banožić je u nesreći teže ozlijeđen, a uz slučaj se vežu i kontroverze - od toga je li se zataškavalo da je imao alkohola u krvi ili ne, do toga da policija nije postupala pravovremeno. Uz kaznenu dobio je i prekršajnu prijavu zbog nekorištenja pojasa.

Kako će izgledati obrana?

"Prvo se treba potvrditi optužnica pa ćemo onda nekako raditi na obrani, imati nekakvu strategiju ovisno o tome hoće li se potvrditi optužnica. Ako se potvrdi, onda ćemo vidjeti hoćemo li predlagati novi vještački nalaz, to sve ovisi", rekla je odvjetnica Vržina.

Banožić će, kako stvari stoje, svoju stranu priče objasniti na sudu. Prijeti mu od jedne do osam godina zatvora.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novaplus.hr.
 

Pročitajte i ovo Ogromna eksplozija Što su to Rusi bacili na Vovčansk? Internet gori: Upotrijebili su "Oca svih bombi"

Pročitajte i ovo "Građani ne trebaju strahovati" Susjedna zemlja podiže osiguranje vojnih objekata i tvornica streljiva: "Svjedočimo eskalaciji..."