U idealnim uvjetima sijeno se osuši za tri dana, ali ove godine svakodnevna kiša usporava posao. Sijena će biti dovoljno, ali kvaliteta sirovine utječe na konačan proizvod.
"Kvaliteta će biti nešto lošija jer se dosta dugo suši i u zaostatku samo. Već smo trebali pokositi i pospremiti više od polovice, ali nam vrijeme ne dopušta", rekao je Ante, djelatnik na farmi goveda.
Još se ne zna kakav će biti urod goranskog krumpira, kojemu prijete bolesti.
"Zbog uvjeta, to jest visoke temperature i visoke vlažnosti zraka, krumpir se mora intenzivno špricati da bi se zaštitio od plemenjače", rekao je Dalibor Šoštarić, ravnatelj Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije.
Unatoč kašnjenju berbe, kvaliteta plodova je odlična.
"Jedini problem je što fali sunčanih dana pa u plodu nema toliko šećera, a kiselina u njemu je veća", rekla je Nataša Kozlica, vlasnica OPG-a.
Poljoprivrednici se ipak nadaju kako će im vrijeme ići na ruku te da će se ukusni domaći proizvodi na vrijeme naći na stolovima diljem Hrvatske.
Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr