"Svinjska vratina? Naravno da je imamo, ali bez kosti. Svinjetinu mljevenu ne držimo, ali možete kupiti miješano mljeveno", mahom odgovaraju mesari na tržnicama i u trgovačkim lancima, nešto više od mjesec dana otkako je Vlada odlučila privremeno zauzdati cijene devet osnovnih namirnica, pa tako i svinjske vratine s kostima i svinjske lopatice bez kosti na najviše 24,99 kuna, a mljevene svinjetine na 32,99 kuna.
U Agrozelini na utrinskom placu hvale se kako im sada najbolje ide vratina bez kosti koju prodaju za 50-ak kuna, koliko je prije stajala ista kategorija s kostima. Uz cijenu svinjske polovice od 23 kn/kg plus PDV, u jeftinijoj varijanti, kažu, nisu našli računicu – "ono malo što se nađe u ponudi brzo ode". S druge strane, dok se mljevenoj svinjetini zametnuo svaki trag, naročito u manjim trgovinama koje nemaju luksuz prodaje na pultu, u supermarketima se na akciji može naći i svinjski but – čak i za 23,99 kn/kg, kojega će odmah i samljeti, čime je potrošač na mljevenom uštedio i 10-ak od Vlade zabetoniranih kuna, piše Večernji list.
Prava ili umjetna nestašica, pitaju se mnogi, s obzirom na to da su rashladne vitrine i dalje ugodno popunjene drugim kategorijama i vrstama mesa. No ni u trgovačkim lancima više nema odojka za 24,99 kuna – danas mu je cijena 38,99 kn/kg, mljeveno miješano meso stoji 39,99, odresci od svinjskog karea 38,99, narezana svinjetina za gulaš (od obrezaka i “nestale” lopatice) 36,99 kn..., dok se u mesnicama u kojima se kunu da prodaju samo domaće takva ponuda cijeni i 30-ak posto skuplje.
Direktor Croatiastočara Branko Bobetić kaže kako je sve to umnogome posljedica “sipanja mjera iz rukava”, bez konzultacija Vlade i resornih ministarstava sa sektorom – i bez stručnih analiza, kojima je trebalo prethoditi i vrednovanje učinka prvog kruga mjera u travnju kad je smanjen PDV na niz osnovnih namirnica.