Posljedica

Velika nestašica! Zašto nema ove vrste domaćeg mesa, a uvozna je i trgovcima preskupa?

Slika nije dostupna
Domaće vratine i plećke nema, a uvozna je i trgovcima preskupa, vladine limitirane cijene određenih kategorija svinjetine ne daju rezultate.

"Svinjska vratina? Naravno da je imamo, ali bez kosti. Svinjetinu mljevenu ne držimo, ali možete kupiti miješano mljeveno", mahom odgovaraju mesari na tržnicama i u trgovačkim lancima, nešto više od mjesec dana otkako je Vlada odlučila privremeno zauzdati cijene devet osnovnih namirnica, pa tako i svinjske vratine s kostima i svinjske lopatice bez kosti na najviše 24,99 kuna, a mljevene svinjetine na 32,99 kuna.

U Agrozelini na utrinskom placu hvale se kako im sada najbolje ide vratina bez kosti koju prodaju za 50-ak kuna, koliko je prije stajala ista kategorija s kostima. Uz cijenu svinjske polovice od 23 kn/kg plus PDV, u jeftinijoj varijanti, kažu, nisu našli računicu – "ono malo što se nađe u ponudi brzo ode". S druge strane, dok se mljevenoj svinjetini zametnuo svaki trag, naročito u manjim trgovinama koje nemaju luksuz prodaje na pultu, u supermarketima se na akciji može naći i svinjski but – čak i za 23,99 kn/kg, kojega će odmah i samljeti, čime je potrošač na mljevenom uštedio i 10-ak od Vlade zabetoniranih kuna, piše Večernji list.

Prava ili umjetna nestašica, pitaju se mnogi, s obzirom na to da su rashladne vitrine i dalje ugodno popunjene drugim kategorijama i vrstama mesa. No ni u trgovačkim lancima više nema odojka za 24,99 kuna – danas mu je cijena 38,99 kn/kg, mljeveno miješano meso stoji 39,99, odresci od svinjskog karea 38,99, narezana svinjetina za gulaš (od obrezaka i “nestale” lopatice) 36,99 kn..., dok se u mesnicama u kojima se kunu da prodaju samo domaće takva ponuda cijeni i 30-ak posto skuplje.

Pročitajte i ovo NOVA POSKUPLJENJA Hrvatska bi mogla ostati bez svinjskog mesa: ''Samo da se poravna na 100 posto, mi smo gotovi''

Pročitajte i ovo Objavo RASFF Rizik od salmonele: S polica se povlači pureće meso

Direktor Croatiastočara Branko Bobetić kaže kako je sve to umnogome posljedica “sipanja mjera iz rukava”, bez konzultacija Vlade i resornih ministarstava sa sektorom – i bez stručnih analiza, kojima je trebalo prethoditi i vrednovanje učinka prvog kruga mjera u travnju kad je smanjen PDV na niz osnovnih namirnica.

Povezane teme