Vremenske (ne)prilike

Nakon pljuskova s grmljavinom slijedi pakao: DHMZ izdao upozorenja

Ilustracija Foto: Getty Images
Početkom tjedna počinje toplinski val na Jadranu, a zatim i na kopnu.

Barem djelomice sunčano i vruće, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za ponedjeljak, a poslijepodne su uz jači razvoj oblaka u unutrašnjosti lokalno mogući pljuskovi s grmljavinom.

Puhat će slab do umjeren sjeveroistočni vjetar, na Jadranu od sredine dana sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura zraka većinom će biti između 30 i 35 Celzijevih stupnjeva.

Toplinski valovi Foto:DHMZ

Počinje toplinski val

Početkom tjedna počinje toplinski val na Jadranu - velika opasnost od vrućine očekuje se u utorak na riječkom, splitskom i dubrovačkom području, koja su označena narančastim upozorenjem, a od srijede će prijeći u crveno upozorenje ili vrlo veliku opasnost od vrućine.

Istodobno, u srijedu i četvrtak u kontinentalnom dijelu Hrvatske na snazi će biti narančasto upozorenje, odnosno velika opasnost od vrućine, i to u svim kopnenim područjima: osječkom, karlovačkom, gospićkom, kninskom i zagrebačkom području, prognozirali su iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, temperature će svakog dana do kraja tjedna rasti. Tako će, primjerice, u Zagrebu, u ponedjeljak najviša temperatura zraka biti 32 stupnja, u utorak 33, a u srijedu, četvrtak i petak 35 stupnjeva, dok će u subotu doći i do visokih 37.

Pročitajte i ovo Temperaturna peka Kako se rashladiti bez klime: Pet jednostavnih poteza u borbi protiv vrućina

"Ovaj tjedan na Jadranu još više vrućine te u ponedjeljak počinje toplinski val. Porast će i noćna i dnevna temperatura, nerijetko će vrijednosti već rano ujutro biti više od 25 stupnjeva, a danju i od 34. Puhat će slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, a u jutarnjim satima burin i bura, te će prevladavati sunčano", kazali su.

Na kopnu toplinski val počinje u utorak s ponegdje toplim noćima i dnevnom temperaturom višom i od 34 stupnja. Bit će pretežno sunčano, ali početkom tjedna još ne i posve stabilno. U ponedjeljak je lokalni popodnevni pljusak moguć i na istoku, a u utorak u gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije", prognozirali su iz DHMZ-a.

Pročitajte i ovo Ohladite telefone Vrućine ne odgovaraju ni mobitelima: Evo kako zaštititi svoj smartphone i što nikako ne smijete raditi

Prema uobičajenim preporukama kod velikih vrućina važno je rashladiti svoj dom i radno mjesto, kloniti se vrućine od 10 do 17 sati, rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine te pomoći drugima.

Pristiže saharski pijesak

Topao afrički zrak koji struji nad našim krajevima donijet će ponovo manje količine pijeska te će se nebo opet zamutiti.

Vjetar je od subote okrenuo na južne smjerove, što bi moglo potrajati danima, pa se čeka nova fronta i bura koja bi raščistila atmosferu, a mnogima će saharski pijesak i toplinski val pričiniti neugodnosti.

Zbog emisije stakleničkih plinova uslijed ljudskih aktivnosti temperaturni rekordi na svjetskoj razini padaju unazad više od godinu dana: lipanj 2024. postao je najtopliji lipanj ikada izmjeren i oborio je lipanjski rekord 2023., objavio je europski opservatorij Copernicus.