Poznati zagrebački ugostitelj Zlatko Puntijar voli da mu je sve tip-top. No posljednjih mjeseci sve mu je tak-tak.
"Borba. Borba na svim mogućim poljima", kaže.
Ne voli kad se uspoređuje ova godina s 2019. Ugostitelji se od korone, kaže, još nisu oporavili, a kriza je promijenila i navike gostiju.
"Rekli su mi da bi oni samo čiste njoke. Ja to nisam htio poslužit jer to ne može biti dobro", rekao je.
"Pojedini ugostitelji su primorani skratiti radno vrijeme zbog nedostatka radne snage, ali i rasta cijena svih namirnica, pa i energenata", rekao je Ivan Tadić, tajnik Udruženja ugostitelja Zagreba.
Prave razmjere krize ugostitelji očekuju vidjeti tek najesen.
"Bojimo se zbog inflacije i činjenice da naš novac vrijedi 25 posto manje nego prošle godine. Ne možemo biti optimistični", rekao je Tadić.
Troškovi otišli u nebo
Hoteli su puni, gostiju nikad više, ali je više i troškova koji su otišli u nebo.
"Ako se ne poduzmu određene mjere, posljedice mogu biti takve da će situacija s koronom izgledati kao dječja igra", rekao je Bernard Zenzerović, direktor Udruge poslodavaca u hotelijerstvu.
Dosadašnji rast cijena hoteli neće moći nadoknaditi energetskim udarom.
"Troškovi rada rasli su 15 posto, troškovi nabavke pića, hrane i opreme između 15 i 35 posto, a troškovi energije 300 do 400 posto", rekao je Zenzerović.
"Svi ulazni troškovi toliko su porasli da rast cijena to neće moći kompenzirati, što će nam pojesti profite", dodao je.
Inflacija je došla u siječnju, a guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić tada je imao recept: "Ako vidite da vam netko diže cijene, odite kod drugoga."
Jedini je problem što tih jeftinih restorana, kafića i hotela više nema, zaključuje Mislav Bago.
Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr