Državna statistika kaže - u lipnju je inflacija bila rekordnih 11 posto. Možda prave razmjere inflacije donose fiskalizirani računi do 1. kolovoza. Što nam to govori, pojašnjava reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

Galerija Mislav Bago o inflaciji Mislav Bago: Videozid, fiskalizacija - 1 Mislav Bago: Videozid, fiskalizacija - 2 +3 Mislav Bago: Videozid, fiskalizacija - 3

Razmjeri inflacije vidljivi su svakodnevnim odlaskom u kupovinu. Državni zavod za statistiku očito kasni za stvarnim životom. Do 1. kolovoza smo tako potrošili više od 138 milijardi kuna, što je za 27 posto više nego pretkrizne 2019. godine.

Vezani članci Ilustracija Hrvatska u vrhu zemalja s najvećim poskupljenjima: Cijena kruha samo buja, koliko tanke šnite mogu biti? Inflacija - 2 "Pokrij se koliki ti je lancun": Građani za Dnevnik Nove TV otkrili kako i koliko kupuju u inflaciji

Konkretno, u prvih sedam mjeseci potrošili smo nevjerojatnih 30 milijardi kuna više u odnosu na 2019., a broj računa rastao je za samo 1 posto.

Prošle godine, kada se o inflaciji nije ni govorilo, potrošili smo 30 milijardi kuna manje. U ugostiteljstvu i turizmu vidimo što je stvarno inflacija – u prvih sedam mjeseci u hotelima i restoranima potrošilo se nešto manje od 20 milijardi kuna. To je 32 posto više nego rekordne 2019. Sada smo potrošili 5 milijardi kuna više u odnosu na tu godinu, ali i 9 milijardi kuna u odnosu na prošlu godinu.

Srpanj je, čini se, bio okidač za rast cijena. Potrošilo se gotovo 7,5 milijardi kuna. Više od 2,5 milijarde više u odnosu na rekordnu 2019.

Usporedba srpnja 2019. i ovog pokazuje kako smo u restoranima, kafićima, hotelima dobivali račune i do 49 posto veće. Tako smo u srpnju ove godine na kavu i hranu prosječno trošili 151 kunu po računu, još prošle godine to je bilo 127 kuna, a 2019. reklo bi se mršavih 97 kuna.

I u trgovinama se trošilo više, ali ne zato što smo potrošačka nacija – inflacija čini svoje. Popeglano je kartica u iznosu od 67 milijardi kuna ili 21 posto u odnosu na 2019. U trgovinama smo tako ostavili 12 milijardi kuna više, a broj računa je samo 2 posto veći.

Pametnome dosta. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju