Obavijesti Video Pretražite Navigacija
JE LI INFLACIJA DOISTA 11 POSTO

Mislav Bago otkriva je li inflacija puno veća od onog što se govori: Dnevnik Nove TV donosi podatke fiskalizacije

Aktualno Galerija Mislav Bago o inflaciji Mislav Bago o inflaciji Foto: DNEVNIK.hr Mislav Bago: Videozid, fiskalizacija - 1 Mislav Bago: Videozid, fiskalizacija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mislav Bago: Videozid, fiskalizacija - 2 Mislav Bago: Videozid, fiskalizacija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mislav Bago: Videozid, fiskalizacija - 3 Mislav Bago: Videozid, fiskalizacija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Mislav Bago: Videozid, fiskalizacija - 4 Galerija 1/7 >>
Državna statistika kaže - u lipnju je inflacija bila rekordnih 11 posto. Možda prave razmjere inflacije donose fiskalizirani računi do 1. kolovoza. Što nam to govori, pojašnjava reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

Razmjeri inflacije vidljivi su svakodnevnim odlaskom u kupovinu. Državni zavod za statistiku očito kasni za stvarnim životom. Do 1. kolovoza smo tako potrošili više od 138 milijardi kuna, što je za 27 posto više nego pretkrizne 2019. godine.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović objava na facebooku Oglasio se Milanović: "Ljudi, oni kradu i svima nam se smiju" Videozid: Fiskalizacija - 3 DVA SEKTORA PREDVODE Dnevnik Nove TV došao je do podataka o fiskalizaciji u siječnju - u najmanju su ruku zanimljivi

Konkretno, u prvih sedam mjeseci potrošili smo nevjerojatnih 30 milijardi kuna više u odnosu na 2019., a broj računa rastao je za samo 1 posto.

Prošle godine, kada se o inflaciji nije ni govorilo, potrošili smo 30 milijardi kuna manje. U ugostiteljstvu i turizmu vidimo što je stvarno inflacija – u prvih sedam mjeseci u hotelima i restoranima potrošilo se nešto manje od 20 milijardi kuna. To je 32 posto više nego rekordne 2019. Sada smo potrošili 5 milijardi kuna više u odnosu na tu godinu, ali i 9 milijardi kuna u odnosu na prošlu godinu.

Srpanj je, čini se, bio okidač za rast cijena. Potrošilo se gotovo 7,5 milijardi kuna. Više od 2,5 milijarde više u odnosu na rekordnu 2019.

Usporedba srpnja 2019. i ovog pokazuje kako smo u restoranima, kafićima, hotelima dobivali račune i do 49 posto veće. Tako smo u srpnju ove godine na kavu i hranu prosječno trošili 151 kunu po računu, još prošle godine to je bilo 127 kuna, a 2019. reklo bi se mršavih 97 kuna.

I u trgovinama se trošilo više, ali ne zato što smo potrošačka nacija – inflacija čini svoje. Popeglano je kartica u iznosu od 67 milijardi kuna ili 21 posto u odnosu na 2019. U trgovinama smo tako ostavili 12 milijardi kuna više, a broj računa je samo 2 posto veći.

Pametnome dosta. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene