Dok vani radnici na 33 stupnja rade sa što manje odjeće, Bariša u hladnjači na minus 18 radi sa ''što više to bolje''.
Bariša Zirdum radnik je u hladnjači, a svakog dana na sebi ima pet slojeva odjeće, a kad ide u komodu dodaje i šesti - bundu. "Ovi ljudi ne moraju prijeći tisuću kilometara za polarne temperature. Dovoljno je da dođu na posao", izvještava reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić.
Događalo se i da ljudi dožive temperaturni šok pri prelasku s ekstremno hladnog na ekstremno vruće.
"Nema vremena. Tu je konstantno utovar-istovar. Da biste vi odmorili negdje 20 minuta ili se presvukli - nema toga", kaže Zirdum.
U komori se temperatura nekad penje i do minus 20. Tolika je magla da oni s naočalama ne vide prste pred nosom. Ali nije to jedino što se zaledi.
"Najčešće prsti na rukama i nogama nakon 15 minuta unutra već krenu trnuti, a nekad se desi da 45 minuta, sat vremena u komadu moramo biti unutra", kaže Marko Šimunković.
Radnici u hladnjači žele beneficirani radni staž.
"To se možda ne primijeti zdravstveno u nekim mlađim godinama, ali kada dođete u 50. se stvaraju problemi. Onda su ljudi sve više po bolovanjima", kaže Ante Golub, pomoćnik voditelja hladnjače.
I dok se oni bore s ledom, u zoološkom vrtu ga neke životinje priželjkuju.
Iako su lemuri s Madagaskara i navikli su na velike vrućine i oni se vole rashladiti. Led i majmunima pomaže da bolje prežive vrućinu. Neki preživljavaju tuširanjem.
"Životinje drugačije reagiraju na toplinu od nas. Manje su nervozne, odluče prespavati taj dio dana u hladu. Recimo lavovi sigurno sada dnevno spavaju 18,19 sati, leže u hladu. Baš su pravi lavovi iz savane", kaže ravnatelj Zoološkog vrta Damir Skok.
Izgleda da za razliku od radnika u hladnjači, oni imaju beneficirani radni staž.
Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr