Važan dio Jadrana

Borba za opstanak periske: Nakon što su je turisti izronili, s jednog otoka stigla dobra vijest

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Na otoku Krku je pronađena živa jedinka periske, a priču o tome napravila je reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić Mezga.

Jedna od najpoznatijih žrtava klimatskih promjena u moru je školjka periska koja je gotovo izumrla i zaštićena je vrsta.

No, ni kazna do 25 tisuća eura nije spriječila turiste na Braču da iz mora izvuku više primjeraka. Ali dobra vijest dolazi s otoka Krka gdje je pronađena jedna živa jedinka periske.

"Čak sam imao slučaj da sam morao prijaviti jednog stranog turista koji je vadio perisku dolje kod Vodica, znam da se njih ne smije dirati i da su ugrožene, prijavio sam ga i došli su komunalni redari", rekao je Stojan iz Crikvenice.

Pročitajte i ovo sigurnosni incident Stručnjak za Dnevnik Nove TV objasnio zašto se ne možemo zaštititi od ovakvih kolapsa: "To nije bio hakerski napad, definitivno je riječ o ovom..."

Osim o redu i sigurnosti na moru, Lučka kapetanija Rijeka brine i o okolišu. Imaju letak posvećen samo periskama.

"Taj letak dijelimo besplatno korisnicima, nautičarima da bi znali kako se ponašati odnosno što je dozvoljeno, što nije dozvoljeno, dakako da nije dozvoljeno ubirat tako zaštićenu vrstu", rekao je Darko Glažar, lučki kapetan.

Periske su pred izumiranjem, a Denis Rukavina je pronašao živu jedinku u Njivicama na otoku Krku.

"Kolegica i ja smo išli u jedno izviđanje i mjerenje jer tu je neko onečišćenje koje spremamo čistiti uskoro. Sasvim slučajno smo je našli. Iskreno, nisam očekivao da će reagirat. U početku nismo mogli vjerovati, a kad smo snimili i dobili potvrdu od stručnjaka da je to pina nobilis, onda smo bili sretni", ispričao je.

Pročitajte i ovo Stigla velika promjena Nevrijeme pogodilo Zagreb: Izdano novo upozorenje za tri regije

Jer jedna je od samo 30-ak živih u Jadranu. Ugrožene su u cijelom Mediteranu, zbog čega se stručnjaci udružuju.

"Nešto na čemu ćemo svi početi raditi univerzalno i jako intenzivno je uzgoj periski u laboratoriju u kontroliranim uvjetima jer to je jedina nada za spas vrste", najavio je Željko Pavlinec iz Aquariuma Pula.

Pročitajte i ovo poslodavci na mukama Hrvatska je po ovome bolja od Danske, Finske, Belgije... "Popravljamo prosjek EU-a"

U Puli se na tome već na veliko radi. Hrane ih, maze i paze jer važnost periske je golema.

"Ona filtrira vodu. Kao što vidite, mi ih hranimo, a već idući dan ta je voda čista. One pomažu u čišćenju Jadrana i Mediterana i zato je moramo očuvati i zbog filtracije mora i zbog staništa drugih vrsta", objasnila je Ludovica Rodriguez iz pulskog Aquariuma.

Njihovo izumiranje negativno bi utjecalo na porast temperature mora, njegovu čistoću ali i cijeli eko sustav.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr