građevinski inspektori u akciji

Na otočnom tigru Kvarnera ruši se stotinu ilegalno sagrađenih objekata: "Zadovoljni smo da se krenulo"

Građevinski inspektori u utorak su bili u akciji na Krku gdje je počelo rušenje više od stotinu ilegalno sagrađenih objekata. Prvih 40-ak bit će uklonjeno do kraja tjedna. Na terenu su bili bageri i riječka ekipa Dnevnika Nove TV.

Jedna po jedna nestaju polako ilegalne građevine na području grada Krka - Piciku. Nakon više od deset godina borbe s ilegalnim graditeljima građevinski inspektori, policija i strojevi od jutra su na terenu.

"Sva rješenja su izvršna, dostavljena su strankama, i krećemo s uklanjanjem 43 objekta nelegalno izgrađena na ovom području, cijelu zonu koja je nažalost jako jako devastirana", rekao je glavni državni inspektor Andrija Mikulić. 

Na području nedaleko od mora nalazi se više od 120 objekata. Najveći dio postavljen je bez ikakve dozvole. Ruše se nadstrešnice, temelji, zidovi, a mobilni objekti se odvlače.

"Bez kompromisa sa onima koji bespravno rgade i dozvolite mi da iskoristim priliku paralelno ovog trena se na Murteru uklanjaju određeni objekti, gotovo stotinjak objekata još je nešto dolje u pripremi", kaže Mikulić.

Ivo Zupan je jedan od rijetkih kojeg su inspektori posjetili ovih dana i utvrdili da je sve po zakonu.

"Prije dva mjeseca smo kupili imanje, legalizirano sve. Ali to je bio krš, mislim da smo nekih dvadeset prikolica smeća odvezli", napominje. 

Prvi čovjek Krka odahnuo je jer se nakon dugog niza godina napokon počeo čistiti nered u zelenoj oazi na južnoj strani otoka i grada.

"Nismo bili spremni na izmjene prostornih planova i prilagodbe nasilnom stanju koje se u prostoru dogodilo tako da zadovoljni smo da se krenulo", poručuje gradonačelnik Krka Dario Vasilić. 

Na istočnom dijelu grada komunalni redari također imaju pune ruke posla. Svi pokretni objekti pod njihovom su nadležnosti.

75 uklonjenih montažnih objekata i 150 objekata i parcela u postupku to je rezultat rada komunalniog redarstva u proteklih osam mjeseci

Ruši se na Krku, ali i na Murteru. A već drugi tjedan građevinski inspektori i strojevi sele u Istru, na područje Madriola i Umaga kao i na otok Cres s jednim ciljem - ukloniti sve bespravne građevine na zelenim površinama.

  Pročitajte i ovo totalni rat Izrael napao Bejrut i najavio novi val zračnih udara: "Tko god ima raketu u domu, više neće imati dom"

  Pročitajte i ovo očaj na bliskom istoku VIDEO Rat do istrebljenja: Šire se snimke zračnog napada na Bejrut