Veliki broj djece

Ono može utjecati i na mentalno zdravlje: "Svi to čuju, nitko ne zna što mi se događa u pozadini"

Velik broj djece u Hrvatskoj muca, a ta poteškoća mnogima diktira život i u odrasloj dobi. Više je vrsta ovog problema s kojim se "bore" i neke poznate osobe.

"Dođe uv... uv... uvijek nenadano, kao sad", nasmijala se Dora Biloš.

S mucanjem se Dora “bori” od pete godine. Danas joj ne otežava život. No, iza toga stoji puno rada.

"Nije toliko bila poanta u mom radu da sam se fokusirala da ja moram flu..fluidno govoriti 100% nego ovaj dio koji nitko ne vidi. Svi čuju mucanje, ali nitko ne vidi što se meni događa u pozadini, kakve emocije se sudaraju", objasnila je studentica logopedije i osoba koja muca Dora Biloš novinarki Katarini Jusić Mezga.

Uz pomoć logopeda, kaže, neizostavna je podrška obitelji i prihvaćanje sebe. Riječ je o poremećaju ritma i tempa govora.

"95% mucanja javi se do 7. godine života", rekla je liječnica Karolina Lice, predsjednica Hrvatskog logopedskog društva i dodala da u odraslooj dobi i dalje muca oko jedan posto odraslih.

Osim toga, ne mucaju svi isto, a stručnjaci objašnjvajaju da je mucanje i komunikacijski poremećaj. Ipak, mnoge poznate osobe - Gibonni, Dino Rađa ili pak Slaven Bilić ostvarile su velike karijere unatoč mucanju. 

U utorak u svrhu podizanja svijesnosti o mucanju znamenitosti Rijeke i Zagreba svijetle u boji mucanja - tirkizno.

Više o "problemu" s kojim se nose osobe koje mucaju i što o svemu kažu stručnjaci, pogledajte u videoprilogu novinarke Dnevnika Nove TV Katarine Jusić Mezga.

Pročitajte i ovo BUDNI PLAVCI 31-godišnjakinja iz autobusa pala na granici: Policajcima je bila sumnjiva zbog jedne stvari

Pročitajte i ovo U POPOVAČI Žena čistila nedavno kupljenu vikendicu, a zbog onog što je pronašla odmah je zvala policiju

Pročitajte i ovo Policija na nogama Beba koja ima 17 dana oteta iz rodilišta, pokrenuta hitna potraga: "Imali su samo običnu torbu"