Međunarodni dan svjesnosti o mucanju obilježen je u utorak. S tom se govornom manom suočava jedan posto ljudi u Hrvatskoj. Više je uzroka i vrsta ovog problema, no uz pomoć logopeda može se ispraviti. I upravo to je problem - do njih je Hrvatskoj sve teže doći!

Galerija


Prekidi tijekom govora uz produljenje riječi, slogova ili pak glasova – to je mucanje. Govorna mana s kojom se susreću djeca, ali i odrasli. Pomoći ima, ali je važno problem prepoznati što prije.

Vezani članci Rad s logopetkinjom Traženi su kao suho zlato, a upisne kvote minimalne: Hrvatska ima jednog logopeda na 7 tisuća stanovnika Učitelji i logopedi prosvjeduju zbog niskih plaća (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Još jedan apsurd: Za težak i odgovoran posao logopedima i učiteljima djece s teškoćama u razvoju manje novca

„Možda neće biti potrebna direktna terapija, ali će logoped savjetovati roditelje kako se obraćati djetetu, kako promijeniti komunikaciju. Dakle, da okolina prilagodi svoju komunikaciju, a ne da mi mijenjamo djetetov govor“, objašnjava Ana Leko Krhen iz Odsjeka za logopodeiju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Zagreb.

Krene li se s vježbama na vrijeme, ova se mana može ispraviti. No do logopeda je u cijeloj Hrvatskoj sve teže doći. Riječki KBC nema ih već 3 godine, uskoro ih dolazi troje.

„Budući da će oni biti isključivo klinički logopedi, mislim da će biti dovoljan broj logopeda da opsluži naše pacijente što se tiče dijagnoze i rehabilitacije. Ako bi se bavile primjerice školskom problematikom onda bismo trebali zaposliti još minimalno četiri logopeda“, kaže Tatjana Šepić, pročelnica zavoda za audiologiju i fonijatriju KBC RIjeka.

A za zanimanje koje je već godinama deficitarno u Hrvatskoj se može školovati na samo jednom fakultetu i to uz male upisne kvote.

„To je 50 za preddiplomski i 50 za diplomski studij. One se nažalost ne mogu promijeniti na Edukacijsko rehabilitacijskom fakultetu jer mi ovog trenutka nemamo dovoljnih kapaciteta. Niti prostornih niti kadrovskih“, objašnjava Draženka Blaži, predsjednica Hrvatskog logopedskog drustva.

I dok tržište rada i pacijenti vape za novim logopedima, a studenti za novim upisnim mjestima, otvorenje tog studijskog programa u Rijeci je odgođeno.

„Sama procedura otvaranja novog studija kod nas na Sveučilištu je završila, međutim sveučilište u Zagrebu je ipak zbog svoje veličine, usprkos svim naporima još nije dovršilo proceduru. Nadamo se da ćemo u idućoj akademskoj godini upisati prve studente“, objašnjava Alen Ružić, prorektor za znanost i umjetnost Sveučilišta u Rijeci.

Tako bi se mogla popraviti i loša statistika. Dok u svijetu jedan logoped dolazi na 3 do 4 tisuće stanovnika, u Hrvatskoj na 7 tisuća stanovnika imamo jednog logopeda.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr