Dosadni kukci

Muči vas najezda smrdljivih kukaca? Ovako ih se možete riješiti

Smrdljivi martin Foto: Ivana Nobilo/Cropix
Zaprašivanje, kažu stručnjaci, nije opcija. Radije se poslužite mirisima koje smrdljivi martini ne vole, prigušite rasvjetu, zatvorite sve pukotine...

Diljem Hrvatske građani muku muče s najezdom smrdljivih martina. Kukci ulaze u domove, građani ih pronalaze u kuhinji, na rublju, pa i na plodovima. Šire neugodan miris kada su ugroženi, a čini se kako se ne povlače ni s hladnijim vremenom.

"Visina populacije ovisi o vremenskim uvjetima. Preferiraju više temperature, većina vrsta, i s ovako iznimno sušnim ljetima, visokim temperaturama i njihova populacija je ove godine izrazito visoka", za Dnevnik Nove TV rekla je doc. dr. sc. Ankica Sarajlić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.

A zaprašivanje, kažu stručnjaci, nije opcija.

"Ne, ne... Zato što uvijek kod tog zaprašivanja i korištenja tako agresivnih sredstava budite svjesni da to šteti i ljudima i drugoj fauni koja nije cilj tih kemijskih sredstava. Treba procijeniti štetu koji oni rade i koju bi nam napravili ti pesticidi", rekla je entomologinja i zoologinja Lucija Šerić Jelaska.

A kako ih se onda možete riješiti? Evo nekoliko savjeta koji se navode na portalu Real Simple.

Spriječite njihov ulazak u kuću. Pokušajte brtvljenjem zatvoriti sve pukotine oko vrata i prozora. Također biste trebali voditi računa o oštećenjima na prozorskim zaslonima ili rupama kroz koje se mogu uvući u prostor.

Prigušite ili isključite vanjsku rasvjetu. Kukce privlači svjetlost, pa je najbolje da je svedete na minimum. Ako ćete koristiti svjetla, bolje su žute žarulje koje ne raspršuju pretjerano svjetlo.

Očistite ostatke iz svog dvorišta. Uklanjanje izvora hrane iz vašeg dvorišta ili vrta te održavanje travnjaka može pomoći u sprječavanju martina (i drugih štetnika).

Koristite mirise koje oni ne vole. Odbija ih nekoliko mirisa, poput češnjaka, metvice, lavande i citrusa. Možete koristiti raspršivač eteričnog ulja s tim mirisima pored okvira vrata i prozora kako biste spriječili ulazak kukaca.

Koristite odvlaživač zraka. Martini vole tople i suhe uvjete. Međutim, smanjenje vlažnosti u vašem domu može učiniti okoliš manje privlačnim za njih. Korištenje odvlaživača zraka u vlažnim prostorima (kao što su podrum ili kupaonice) može pomoći u odvraćanju napornih kukaca.

Pročitajte i ovo Razorna oluja VIDEO Zastrašujuća snimka: Ribari se suočili s uraganom Miltonom, prizori su stravični

Pročitajte i ovo Samit u Dubrovniku VELIKA GALERIJA Prve fotografije Zelenskog i Plenkovića u Dubrovniku: Otkriveno dolazi li i Vučić