potvrdio ministar

Primorac otkrio detalje poreza na nekretnine, evo tko će ga sve plaćati

Ministar financija Marko Primorac otkrio je detalje poreza na nekretnine."Porez na nekretnine neće plaćati osoba koja živi u nekretnini ili ako ima nekretninu koja će biti u dugoročnom najmu. Sve ostale fizičke i pravne osobe plaćat će porez", najavio je ministar.

Ministar financija Marko Primorac potvrdio je uvođenje poreza na nekretnine. Naveo je da je ideja da se izjednačni tretman dugoročnog i kratkoročnog najma. 

"Jasno komuniciramo kako je važno poraditi na pravednosti poreznog sustava. U tom kontekstu smo napravili nekoliko koraka. Već smo ukinuli prirez", rekao je Primorac. 

Dodao je da se porez na nekretnine planira uvesti transformacijom postojećeg poreza kuća za odmor. 

Marko Primorac Foto:Screenshot

"U tom kontekstu ćemo u ponedjeljak predstaviti izmjene, cilj je proširiti i precizirati bazu nekretnina koje će se obuhvatiti porezom i izmijeniti djelomično raspon i uvesti obvezu utvrđivanja raspona kojim će se oporezivati takve nekretnine. 

Propisat ćemo da sve jedinice lokalne samouprave imaju taj porez i ostvarenja našeg cilja a to je prebacivanje tereta s oporezivanja rada na oporezivanja nekretnina", kazao je Primorac.

Prijedlog je povećanje i gornje i donje granice oporezivanja, ali nije želio otkriti konkretne brojke kazavši kako to ostavlja za ponedjeljak.

Prema neslužbenim informacijama, gornja granica poreza na nekretnine mogla bi se udvostručiti sa sadašnjih 5 eura po metru četvornom na 10 eura po metru četvornom.

"Porez na nekretnine neće plaćati osoba koja živi u nekretnini ili ako ima nekretninu koja će biti u dugoročnom najmu. Sve ostale bilo fizičke ili pravne osobe ako imaju nekretninu plaćat će porez na nekretnine", rekao je ministar.

Porezni obveznik utvrđivat će se u ožujku za tekuću godinu i onaj tko bude imao ugovor o dugoročnom najmu i tko bude u tekućoj godini iznajmljivao nekretninu barem deset mjeseci dugoročno taj ne bi plaćao porez na nekretnine.

"A onaj tko bude iznajmljivao nekretninu kraće ili ona bude prazna tada će se plaćati porez na nekretninu", kazao je Primorac. 

Rast plaća

Što se tiče detalja porezne reforme, Primorac je otkrio da će se ići na povećanje osobnog odbitka na 600 eura. 

"Porast će i odbitci povezani s osobnim odbitkom", rekao je ministar.

Ulazak u PDV bi bio s 50 tisuća eura umjesto sadašnjih 40 tisuća eura.

Istaknuo je da će u ponedjeljak predstaviti i mjeru koja će biti poticajna za iseljenike odnosno predložit će oslobađanje od poreza na dohodak na određeno vremensko razdoblje sve one koji se odluče vratiti u Hrvatsku. 

"Borba je jako velika za privlačenje radnika općenito, a ova mjera može biti motivacija za povratak", rekao je. 

Ne misli da će ova mjera biti diskriminatorna za one koji rade ovdje.

"Tržišta rada u svijetu svugdje su napeta, a mi možemo biti pasivni li se uhvatiti u koštac sa ovom situacijom". 

Rekao je i dugoročni ugovorni najam blago oporezovan.

"Dugoročni najam sada se oporezuje na način da je od najamnine 30 posto neoporezivo, a na 70 posto se plaća 12 posto poreza. To je blago porezno opterećenje u odnosu na porez na dohodoak. Porez na kratkoročni najam ako uzmete u obzir da je većina jedinica lokalne samouprave to utvrdio paušalni iznos na donjoj granici od 19,99 eura, pa ako imate apartman od tri sobe s dva kreveta to je šest kreveta to vam je 120 eura godišnje.

A osoba s tim apartmanom može ostvariti od najma do 40 tisuća eura i da ne uđe u sustav PDV-a. To je koncept koji rezulitra poreznim opterećenjm od kratkoročnog najma od 2 do 2,5 posto. S povećanjem ili izjednačavanjem poreznog tretmana dugoročnog i kratkoročnog najma doći će do značajnog povećanja poreznog opterećenja kratkoročnog najma", rekao je Primorac i dodao da je cilj izjednačavanje poreznog opterećenja od kratkoročnog i dugoročnog najama.

Pročitajte i ovo Obranjene kuće VELIKA GALERIJA Kanaderi stigli u pomoć umornim vatrogascima

Pročitajte i ovo Teorija zavjere Kontroverzna braća Tate pojavila se na sudu: "Sve će vas porobiti. Pripremite se, bit će još gore"