PROGNOZA ZA PRODUŽENI VIKEND

Kakvo nas vrijeme očekuje na blagdan Svih Svetih?

Kakvo nas vrijeme očekuje u tjednu pred nama, ali i na sam blagdan Svih svetih - zna meteorolog Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja.

Iako po današnjem vremenu možda tako ne izgleda, ali smo jednim korakom već u hladnijoj polovici godine. Kraj listopada i studeni statistički pripadaju najkišovitijem razdoblju, vrijeme je kad ranu toplu jesen punu plodova zamijenjuje ona kasna, sa sve manje sunčeva svjetla, čestim maglama i kišom.

Početak studenog tradicionalno obilježava blagdan Svih svetih, a vrijeme na taj dan doista može biti svakakvo. Tako je u proteklih 25 godina 7 puta bilo kišovito, a većinom kiša ipak nije bila problem. Temperatura je na kopnu otprilike polovicu vremena bila bliža 10, a polovicu bliže 20 stupnjeva. Svakih četiri do pet godina prijeđemo i tu dvadeseticu, što je na Jadranu mnogo češće. Neki od rekorda su 2004. godina kad je u Šibeniku izmjereno 28.4 stupnja, ili Karlovac prije samo dvije godine kada je na blagdan Svih Svetih izmjereno 26.6.

Sljedeći tjedan polako se već obilaze groblja, u Zagrebu kreće i posebna regulacija prometa, svi znamo da će biti gužvi, najmanje što nam u svemu tome treba je i kiša. Dobra vijest je da će cijeli tjedan, sve do vikenda vrijeme biti stabilno. A ono što još uvijek predstavlja nesigurnost je prognoza za sljedeći vikend. Iako je vjerojatnost za suho vrijeme trenutno malo veća, od subote već postoji šansa i za promjenu vremena, a u nedjelju i osjetno zahladnjenje.

Što se tiče Jadrana, za sad izgleda prilično suho i sunčano cijeli tjedan s nešto blažim padom temperature od sljedeće nedjelje, uz buru. Sve ovisi o tome hoće li nas hladnoća koja dolazi sa sjevera kontinenta okrznuti ili će se translatirati istočnije kako pokazuju posljednji izračuni.

Prema kartama Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena, iznadprosječnu toplinu, u tjednu iza blagdana Svih svetih zamijenit će dosta hladnije vrijeme. Pratimo situaciju. A ukoliko možete, posjet grobljima najbolje obavite do Dušnog dana.

Pročitajte i ovo OGLASILA SE POLICIJA Druga eksplozija u Zagrebu u tjedan dana, građane probudila detonacija: "Nisu se vidjeli niti auti, sve je bilo u dimu..."

Pročitajte i ovo slučaj problematičnog dječaka Roditelji ni u ponedjeljak djecu neće pustiti u školu: "Kako je moguće da se cijela stvar ovako odigrala?"