Uzgajivači očajni

S polja im nestaje na STOTINE kilograma krumpira i luka!

Slika nije dostupna
Nevjerojatne prijave krađa zaredale su se u međimurskoj policiji. S obližnjih polja kradu se na stotine kilograma luka i krumpira. Oštećeni vlasnici, koji su ostali bez uroda, ali i zarade za sve krive stanovnike obližnjeg naselja.

Polovica polja zasađenog krumpirima je opustošena. Lopovi su, tvrdi Leo Herman, ukrali desetke tona uroda, a prošlog ih je tjedna i sam 'ulovio' u krađi. 'Počeli su bacati kamenje, onda sam ja krenuo prema njima. Tada su počeli bježati i onda je došla policija', prisjetio se Leo.

Obitelj poljoprivrednika iz okolice Čakovca, na drugoj je njivi ostala i bez luka. Pljačka je, čini se, bila pomno isplanirana. 'Luk koji su krali na njivi tovarili su na traktorsku prikolicu. Radilo se o namjeri otuđenja veće količine i šteda bi bila zantno veća da nisu spriječeni u tome', kazao je Zdravko Kolarić iz PU Međimurske.

>> Mladi Zadrani putem Facebooka 'opljačkali' 100.000 kuna!

Krađe na međimurskim poljima nisu veliki problem samo za mještane, već i za policiju. Pojačali su i ophodnje, ali je kradljivce teško uloviti. Okradeni vlasnik za sve krivi obližnje stanovnike. 'Praktički svaki dan Romi dolaze i kradu krumpire', kazao je Leo. Policija, koja istražuje ove bizarne krađe, to ne potvrđuje, niti otkriva imena. No, protiv nekolicine su podnijeli kaznene prijave.

'Počinitelje ne dijelimo po nacionalnoj pripadnosti. Činjenica jeste da je krađa krumpira na njivi koja je nalegnuta na obliže romsko naselje', kazao je Kolarić. Leo kaže da je i sam išao po krumpir u to naselje te da su ga, dok ga je nosio, pljuvali i vrijeđali.

U Piškorovcu opovrgavaju da su bili nasilni, ali nitko od njih ne negira krađu s Leovih oranica. 'To su mala djeca, ne bi sad roditelji išli. Nije to po tonama, to je po 2-3 kilograma, mala vrećica. Ne može malo dijete nositi vreću od 50 kilograma. Bilo je u pitanju 2-3 kilograma kod svakog djeteta', kazao je Senad.

Ipak, Leo tvrdi da mu je učinjena šteta od minimalno 350.000 kuna. Budu li plodovi i dalje nestajali, ne preostaje mu drugo, nego sjeme zasaditi negdje drugdje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook