Mala škola prognoze

Znate li koliko pijeska i prašine svake godine ulazi u atmosferu?

Svake godine oko 2 milijarde tona pijeska i prašine ulazi u atmosferu, u Maloj školi prognoze istaknuo je meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić.

Svjetska meteorološka organizacija nedavno je objavila godišnje izvješće o učestalosti pješčanih i prašinskih oluja i njihovu utjecaju na okoliš. Svake godine oko 2 milijarde tona pijeska i prašine ulazi u atmosferu, zamračujući nebo i u području koje može biti udaljeno tisuće kilometara i tako utjecati na vrijeme i zdravlje ljudi, a isto tako i na ekosustave i gospodarstva, u Maloj školi prognoze istaknuo je meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić.

Velik dio toga je prirodan proces, ali je isto tako rezultat lošeg upravljanja vodama i zemljištem. No, ima i dobrih vijesti. Daleki prijenos pijeska i prašine preko oceana također je vrijedan izvor hranjivih tvari koji pogoduju rastu fitoplanktona, a time i porastu ribljeg fonda i ribarstva. Tako se u posljednjih 70 godina godišnji ulov atlantske prugaste tune povećao s oko 1000 tona na 250.000 tona.

Pročitajte i ovo Istraga još traje Otkriveno zašto su mornari stajali ispod rampe? Stručnjak pojašnjava detalje tragedije

Pročitajte i ovo Zabio se u stup VIDEO/FOTO Teška nesreća na istoku Hrvatske: Vozača helikopterom prevezli u bolnicu, vatrogasci objavili šokantne fotografije

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr