Mala škola prognoze

Jeste li znali? Povišenje temeprature zraka itekako može utjecati na trudnoću i razvoj fetusa

U tjedniku međunarodne medicine objavljena je studija o utjecaju visokih temperatura na trudnice i razvoj fetusa.

Nedavno je u međunarodnom tjedniku opće medicine Lancet objavljena studija: "Kako pomoći trudnicama da se bolje nose s vrućinom?“.

Istraživanje je otkrilo da je trećina trudnica koje su obavljale svakodnevne poslove na poljima Gambije, za svaki stupanj porasta temperature, imala povećanje fetalnog stresa za 17%. Stres se ogledao u brzom radu srca i smanjenom protoku krvi u posteljici.

Sve više je dokaza da ekstremna vrućina može imati štetne utjecaje i na majku i na njezino nerođeno dijete, od hipertenzije, dijabetesa, do niske porođajne težine, prijevremenog poroda i mrtvorođenje.

Nažalost, mnoge zemlje u svojim smjernicama prilagodbe na globalni porast temperature ne spominju posebno zdravlje majki i fetusa.

Pročitajte i ovo Uhitili još jednu osobu Njemačka policija upala u izbjeglički centar, a Islamska država preuzela odgovornost za masakr: Evo što je bio povod napada

Pročitajte i ovo Podigla se prašina Panika među iznajmljivačima apartmana zbog novog zakona: "Država nas ne može tako tretirati!"; Gradonačelnik Dubrovnika oduševljen: "Nismo krivi za tuđu gramzivost"

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.