Mala škola prognoze

Jeste li znali? Izgrađena knjižnica čiji sadržaj pomože u predviđanju ekstremnog vremena

Meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić u Maloj školi prognoze predstavio je jedinstvenu knjižnicu Sveučilišta u Queenslandu.

Na Sveučilištu u Queenslandu izgrađena je jedinstvenu knjižnica čiji sadržaj snažno pridonosi poboljšanju prognoze ekstremnih vremenskih prilika koje se odnose na olujne nepogode, u Maloj školi prognoze istaknuo je meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić. Umjesto knjiga, knjižnica je puna stvarnih zrna tuče koja se skeniraju i analiziraju kako bi se poboljšao uvid u dinamiku oluja.

Često postoji predodžba da su zrna tuče sferična, no tuča može imati razne čudne oblike. Može imati i šiljke. Modeliranje tuče prirodnog oblika daje i zamjetno precizniju putanju zrna tuče – od početka stvaranja do mjesta pada.

Krajnji je cilj u stvarnom vremenu predvidjeti veličinu, mjesto pada i energiju udara zrna tuče. Točnije prognoze omogućile bi i bolje ublažavanje štete od tuče u poljoprivredi i svim drugim djelatnostima i prostorima osjetljivim na tuču.

Pročitajte i ovo Završen očevid Zbog Ćorušićeve smrti ispred bolnice izvješena crna zastava: "Svi su u šoku"

Pročitajte i ovo Stigla reakcija Zekanovićev seksistički ispad: "Vizualizirao sam kolegicu Orešković kako leži u krevetu..."