"Iskreno nisam mogao vjerovati da će toliko biti srce hrvatsko, ti svi ljudi koji su došli, neki su dali puno, neki su dali malo, neki su se došli smrzavati 7-8 sati, neki su bili po čitav dan, spavali su tu, dočekali novu godinu, ima tu svačega. Ima ljudi koji su 10 dana spavali u autu i radili bez problema. Ovo sve skupa je nešto što pokazuje koliko je hrvatsko srce veliko", rekao je predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak u srijedu nakon što je pala grupna fotografija ugostitelja koji su od 29. prosinca nesebično, svakog dana, davali svoj obol u velikoj kuharskoj akciji.
Medak je kazao i kkako treba vidjeti gdje će biti nova lokacija kuhinje, jer su je napominje, već tri puta mijenjali.
"Svaki put postojala je opasnost od rušenja nekog objekta u blizini. Mislim da je to super jer će se dugoročno riješiti problem onim ljudima koji su u situaciji da nemaju gdje skuhati obrok, tu mogu i jesti i pokupiti obrok za kasnije“, objasnio je Medak.
Dodao je da se dogovara da bi se organizirale donatorske večere diljem Hrvatske.
"Čim nas otvore, naravno… Ide se na varijantu da bi podigli neki centar na ovoj lokaciji, jer je ovaj kraj poznat po stoki, a i OPG-ovi koji nešto proizvode, da i njihove proizvode pokušamo pokrivati tako da ekonomski pomognemo ovom kraju, da se oporavi što prije", rekao je Medak.
This browser does not support the video element.
Podsjetimo, od četvrtka kuhanje toplih obroka i pripremu suhe hrane na području Banovine u potpunosti preuzima tvrtka Pleter-usluge koja inače opskrbljuje državne institucije. U prehranu potresom pogođenih stanovnika uključili su se tek početkom ovog tjedna nakon što ih je, kažu, angažirao novoosnovani Stožer civilne zaštite kojim rukovodi Tomo Medved. Građani koji su ovih dana jeli njihovu hranu imali su primjedbe govoreći kako hrana koju su do sad dobivali iz kuhinje volontera ima bolji okus.
Nije lako napustiti Petrinju: "Nedostajat će, definitivno"
Oni odlaze, ali jednom rukom ipak ostaju u Petrinji. Oprema se sprema, a neki pokretni objekti ipak će ostati u Petriniji – zlu ne trebalo. Ugostitelji volonteri uglas govore kako će se, ako negdje zagusti, odazvati istog trenutka.
Zoran Borota jedan je od ugostitelja volontera koji su više od dva tjedna pripremali hranu za stanovništvo potresom pogođene Banovine.
"Dojmovi su entuzijazam, sreća i zadovoljstvo što smo pomogli ljudima, dali smo im sve što smo mogli u ovim teškim uvjetima. Oni su bili sretni, zahvalni, bilo je vrlo lijepih zahvala i ljudi su bili zadovoljni. Danas smo pripremili chilli con carne, oko 1000 porcija išlo je od nas", kazao je Borota.
Istaknuo je kako ugostitelji i dalje ostaju na raspolaganju.
"Nećemo se potpuno povući. Da, u planu su donatorske večere kad ljudi se vrate na svoje, neke prezentacije, tu na trgu, vinske prezentacije, možda i svadbe… vratiti malo život u Petrinju", rekao je.
Kazao je da je s osobljem i kuhinjom oko 40 ljudi dnevno bilo uključeno.
"Kroz Petrinju je prošlo 700 do 800 ljudi, neki su spavali na klupama, stvarno su prošli čuda. Svaka im čast", rekao je.
Upitan jesu li ugostitelji očekivali da će ih se angažirati pa im se platiti rad s obzirom da su zatvoreni zbog koronavirusa, poručuje – šansu su trebali dobiti lokalni ugostitelji.
"Nismo mi tu zbog novaca, došli smo odraditi sa srcem“, kaže Borota i dodaje kako mu je žao što napušta Petrinju.
"Nedostajat će mi, definitivno“, otkriva. Čemu se vraća nakon dva tjedna volontiranja? "Borba - dostave, kemijanje. Teško je. Ovo nije teško. Ovo smo radili sa srcem, a radit ćemo i dalje", zaključuje.
Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr