Otvorio paljbu po Karamarku

Linić ekskluzivno: Podmeću mi špijunčina Karamarko i Grbić!

Slika nije dostupna
Slavko Linić nakon povratka iz SAD-a odmah je ekskluzivno progovorio za Dnevnik Nove TV.

S puta iz Amerike ravno pred kameru. Još nije dobio službeni poziv za obavijesni razgovor, a kazena prijava, poručuje Linić, ne zabrinjava ga. Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i ravnatelj policije Oliver Grbić, smatra, podmeću mu. U ratu se, kaže, nije obogatio.

>> Slavko Linić osumnjičen za ratno profiterstvo

'Živim dobro, ali ne mogu reći da sam bogat, pogotovo ne kao Karamarko.Ako špijunčina i Oliver napišu da sam ukrao 80 milijuna, 80 milijuna, molio bi da se zapamti ta cifra u gradskim tržnicama, a vidite nema ni kaznene prijave, nema progona, jednostavno samo su podmetnuli i podmeću', rekao je Linić.

Iz policije poručuju da postupaju po nalogu državnog odvjetništva. Linića prozivaju i za neprimjerenu reakciju. Podsjećamo, tereti ga se da je kao bivši gradonačelnik Rijeke 800 tisuća njemačkih maraka 91. umjesto za kupnju oružja iskoristio za popločavanje grada.

'Dobili su novce, nisu htjeli isporučiti oružje, a kad se Krizni štab općine Rijeka osigurao s oružjem iz skladišta u Pothumu tada je počeo povrat novca', ispričao nam je Linić.

I to od susjeda Slovenaca preko kojih se oružje nabavljalo. Linić kaže, sve je bilo po zakonu. Ukoliko se dokaže suprotno - mogao bi biti prvi koji je kažnjen zbog ratnog profiterstva. Protiv njega postupa se i prije nego što je zakon službeno stupio na snagu.

Hodak: Balvan ispred svog nosa niti jedna strana neće primijetiti

Novi zakon o nezastarijevanju pretvorbenog kriminala inače je još 2007. u ime SDP-a predlagao aktualni predsjednik Ivo Josipović. Pravnici ističu nelogičnosti samog zakona - većina kaznenih djela već je otišla u apsolutnu zastaru, a strankama će poslužiti i za predizborna prepucavanja.

'Mrvicu koju mogu pronaći na protivnoj strani oni će istaći i glorificirati i upirati u nju, a balvan ispred svog nosa nijedna stranka neće ni primijetiti.Nego će isključivo upirati prstom u one druge, ali mislim da oni koji su inicirali taj zakon nisu to imali na umu', rekao je Zvonimir Hodak.

Uz ratno profiterstvo, pretvorbeni kriminal - nesavjesno poslovanje, uzrokovanje stečaja, prijevara, pronevjera, mito - samo su neka od kaznenih djela koja po novom neće ići u zastaru.  Po ovoj listi mogao bi se napraviti podulji popis onih koje bi državno odvjetništvo i policija s pravom mogli zapitati kako su stekli prvi milijun.

Povezane teme