Bitno je znati geografiju

Znamo da nikad niste bili na Tajlandu

Ilustracija Foto: Getty Images
Želite li pobjeći od nadolazeće zime i uputiti se u toplije krajeve, hoćete li putovati na Tajland ili u Tajland? Ako sunce lovite na našem najsunčanijem otoku, jeste li na Hvaru ili u Hvaru? Posjetite li Zoološki vrt u Zagrebu, nalazite li se na Maksimiru ili u Maksimiru? Odgovore na te dileme potražite u idućim redcima.

Jeste li ikad bili na Tajlandu? Ako jeste ili pak niste, ali ste poznavatelj geografije, znat ćete da je nešto pogrešno u tom pitanju. Naime, Tajland nije otočna država te uz nju ne bismo trebali koristi prijedlog na, već prijedlog u. Prema tome, pitanje bi trebalo glasiti: Jeste li ikad bili u Tajlandu? Također nećemo prijateljima slati slike s Tajlanda, već iz Tajlanda.

Što se tiče otočnih država, dopušteno je pisati i u i na, ovisno o tome što se ustalilo. Tako ćemo reći da smo bili u Japanu, Irskoj ili Velikoj Britaniji, a u ili na Filipinima, Kubi i Madagaskaru.

No što je s Kosovom? Najčešće možemo vidjeti da se nešto događa na Kosovu, premda ono zasigurno nije otok. Republika Kosovo ime je dobila prema Kosovu polju, stoga se zadržao prijedlog na. Međutim, mislimo li na državu Republiku Kosovo, trebali bismo upotrijebiti prijedlog u: Grad Priština nalazi se u Kosovu.

Kada je riječ o otocima koji nisu države, koristit ćemo prijedlog na: na Hvaru, na Korčuli, na Visu. Međutim, ako kažemo da smo ljetovali u Hvaru, u Korčuli ili u Visu, nismo pogriješili jer u tim slučajevima ne mislimo na otoke, već na istoimene gradove. Dakle, godišnji odmor možemo provesti u gradu Hvaru na otoku Hvaru.

Ilustracija Foto:DNEVNIK.hr

U kvartu ili na kvartu?

Sad kada nam je sve jasno što se tiče država, otoka i polja, vrijeme je za toponime koji nas najviše mogu zbuniti – gradske četvrti, odnosno kvartovi. Splićani će reći da idu u Grad kad se upute prema centru grada, a na Bačvice kada idu igrati picigin. Zagrepčani će pak reći da žive u Središću, Gračanima ili Dubravi, ali na Trešnjevci, Jarunu ili Knežiji. Kada je riječ o kvartovima, nema pravila, već se vodimo onime što je uvriježeno za pojedini kvart.

Međutim, kod Maksimira prijedlog mijenja značenje. Planiramo li biti u kvartu, posjetiti Zoološki vrt ili šetati parkom, reći ćemo da idemo u Maksimir. Ako smo pak došli na stadion gledati nogometnu utakmicu, nalazimo se na Maksimiru.

Bez obzira na to putujete li u neke toplije krajeve ili ostajete u svom kvartu, nadam se da vam je sad jasnije kako reći gdje se nalazite i kamo idete.

Pročitajte i ovo LEKTORSKI DNEVNIK Od Malog Pariza i Ivanova Polja do Rive i Grada Heroja: Prošećimo se Hrvatskom i ponovimo pravopis

Pročitajte i ovo LEKTORSKI DNEVNIK Dolazite li iz Zagreba ili iz Splita? Pročitajte tekst da bismo vas mogli zaštiti

Pročitajte i ovo Sve zbog jednog slova Audijem po svijetu: Krenuli iz Barija, završili u Sydneyju

Pročitajte i ovo Jeste li spremni? Preporučamo vam idealne lokacije za zimski odmor, poznamo i najbolje vodiče