Gurmani su spremni izdvojiti koliko treba, a istarski tartuf sve je traženiji u svijetu. Od sredine rujna pa sve do siječnja, pas Zara je svaki dan na svojem radnom mjestu. Dolina rijeke Mirne, dom je istarskog bijelog zlata.
'U potocima, na njivama, gdje ima hrasta, gdje ima lješnjaka, gdje ima vrbe, topole, jasike i po mogućnosti ne smije biti kiselo tlo', kazala je tartufarka Anita Zigante.
HRVATSKA U ZNAKU VINA Kvalitetom na vrhu, a cijenom bez konkurencije
I do samo nekoliko grama ove cijenjene gljive nije jednostavno doći. Psi tartufari prolaze posebne dresure. Svatko ima svoju tehniku.
'Najprije mu malo bacaš po travi, pa mu bacaš malo pokriveno sa trakom, pa malo dublje u zemlju i on to počinje tako vadit te tartufe', rekao je tartufar Kvinto Zigante.
Za ovakav bijeli tartuf, 1. klase od 86 grama izdvojit ćete oko 1000 eura.Cijene variraju ovisno o kvaliteti, sezoni i težini. Ova je tek otvorena pa je ovog moćnog afrodizijaka još premalo. To mu diže vrijednost. Proteklih je godina cjenjeniji nego ikad, a potražnja raste i izvan granica.
'Dobar dio robe ide prema SAD-u. Najviše New York, Canadu i negdje oko 30 % u zemlje EU, najviše Austrija i Belgija', napominje tartufar Marko Puh.
Osebujnog okusa i mirisa, cijenili su ga i stari Rimljani. Danas je kralj istarske gastronomije.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook