Andrej Đurić svoj dom i uljaru već godinama grije košticama masline. Izvađena je iz komine koja ionako, kaže, završi kao otpad, a ovako je pretvorena u ogrijev.
"Sve ovisi koliko se grije i koja je količina kvadrature. Mi doma za naše potrebe imamo godišnje oko pet tona koštica. Ona je kao energent odličan jer ima veliku kaloričnu moć", objasnio je.
Cijena joj je niska, osobito kada je uspoređujemo, reporterki Dnevnika Nove TV Lini Dollar rekao je uljar Marijan Marijanović, s ostalim energentima. Jedan kilogram koštica stoji 20 centi.
"Lož ulje košta 80-90 centi, što znači da je ona četiri puta jeftinija. Što se tiče kalorijske moći, otprilike je duplo slabija, tako da dođemo do nekih ušteda od 30-50 posto, ovisno o načinu grijanja", pojasnio je.
Ako, primjerice, imamo peć od 50 kilovata koja bi grijala kuću od tristotinjak kvadrata, ona bi trošila od osam do 10 kilograma koštica na sat.
Posljednjih godina sve je više uljara u Istri koji iz komine izdvajaju košticu masline.
"Prije pet godina vidjeli smo da su neki već imali to i onda, kad smo radili uljaru, smo odlučili da ćemo uzeti taj stroj za otkoštavanje", ispričao je uljar Klaudio Ipša.
I odlična je, kažu stručnjaci, za grijanje – kako domaćinstava tako i većih javnih objekata poput škola, vrtića, bazena pa i industrijskih postrojenja.
"Kalorijska vrijednost je negdje oko od 4,5 do 5 tisuća kilokalorija po kilogramu. Tako da je to visoka kalorijska vrijednost", istaknuo je Marin Krapac s Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč.