Iz Sarajeva je u Dubrovnik kao konobarica došla raditi studentica Marina: ''Inače studiram u Sarajevu. Kada dođe ljeto, u Sarajevu je dosadno i onda dođem u Dubrovnik, radim tri-četiri mjeseca i bude super.''
Dok uvozimo radnu snagu, u turističkom biseru tek deset učenika želi upisati smjer konobar - planirano je bilo 15 mjesta.
''Dok god bude slika takva da konobar može biti svatko, odnosno da je biti konobar i konobariti isto, ne piše nam se dobro na upisima'', rekao je Ante Perušina, ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik.
Srednju konobarsku školu završio je Maro Fertić. Nakon prakse zaposlio se u hotelu i već pet godina na istom je radnom mjestu. ''U hotelima gdje sam radio praksu naučio sam sve te stvari i to mi je pomoglo. Imam masu prijatelja koji su završili ekonomsku, gimnaziju, pomorsku školu, nisu ni na brodu ni u kancelarijama, nego su na tacni'', kaže Maro.
Razlog je, uvjerava Perušina, što je zanimanje konobar godinama bilo degradirano. Upozorava kako treba ozbiljnije raditi na popularizaciji: ''Jedan dobar kvalificirani konobar znači puno, sami znate da su nam konobari mali amabasadori. Gost prvo dolazi u dodir s konobarom, pa tek onda kuša što je kuhar napravio.''
A kvalificiranu školovanu radnu snagu žele i ugostitelji. Plaće su u posljednjih godinu dana rasle i ima još prostora.
''Uvozimo jer da bi se moglo opstati, odnosno da bi tvrtke koje trenutačno posluju mogle raditi, nažalost mi nemamo vremena čekati da se u idućih 10 ili 15 godina neke stvari promijene'', rekao je Ante Vlašić iz Udruge ugostitelja Dubrovnik.
Osim Dubrovnika problem s upisom u srednju konobarsku školu imaju i Poreč i Zagreb. Krajnje je vrijeme da država reagira - jer već se godinama ponavlja da tržište rada i obrazovni sustav nisu usklađeni.
Ravnatelj Perušina obavijestio je nadležno ministarstvo o stanju u školi i razred će ipak biti formiran. Radi se o razredu koji se kombinira sa smjerom slastičar i nije problem samo kod konobara. Trebalo je biti upisano osam slastičara, a javilo se samo troje učenika.
Neke se stvari moraju pokrenuti. Svi učenici iz ugostiteljskih grana da sada izađu iz škole, odmah bi na Stradunu i okolnim ulicama pronašli posao. Iz Ministarstva obrazovanja ponavljaju da je milijarda kuna iz europskih fondova spremna za obrazovanu reformu u strukovnom segmentu i da će to napokon uskladiti tržište rada i škole.
Danas su na Zavodu za zapošljavanje najtraženija zanimanja prodavač, konobar, čistačica, vozač i kuhar. Slobodnih radnih mjesta je 15.000, a u Hrvatskoj je nezaposleno 136.900 ljudi.
Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.