presica gradonačelnika

Tomašević otkrio koliko je građana izabralo Gradsku plinaru za opskrbljivača: "I dalje slijedi sudska bitka"

Tomislav Tomašević Foto: Damir Krajac/Cropix
U Gradskoj plinari Zagreb - Opskrba (GPZO) odlučilo je ostati više od 150.000 građana, objavio je u ponedjeljak zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević te napomenuo kako još nisu obrađeni svi podaci o broju građana koji su se prijavili GPZO-u.

Više od 150.000 građana odlučilo je ostati u GPZO-u, objavio je u ponedjeljak zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Na konferenciji za novinare o opskrbi plinom na području Zagreba, Velike Gorice i Zaprešića rekao je kako im je cilj bio pridobiti 220.000 od ukupno 290.000 kućanstava na tom području.

"Sutra je 1. 10., kada će svi oni koji se nisu odlučili ostati na zagrebačkoj opskrbi plinom automatski protiv svoje volje, po odluci HERA-e, prijeći na opskrbu plinom Međimurje-plina", rekao je Tomašević u uvodu.

"I dalje slijedi sudska bitka da se ospori odluka HERA-e", rekao je Tomašević o odluci HERA-e da Međimurje-plin opskrbljuje Zagreb plinom. 

"To je odluka o nabavnoj cijeni plina kako bi GPZO mogao pristupiti građanima i ponuditi svoju ponudu. Ta odluka HERA-e mogla se donijeti još u srpnju, ali čekalo se s time i usvojena je krajem kolovoza", naveo je zagrebački gradonačelnik.

"To nije trebalo biti tako jer da se donijela odluka u srpnju, bilo bi dovoljno vremena da se građani odluče i da se procesuiraju zahtjevi građana", dodao je.

Kaže da se tek nakon te odluke GPZO mogao obratiti građanima sa svojom ponudom.

"Tad smo ponudili građanima da ostanu na GPZO-u po ponudi koja je 10 centi povoljnija u odnosu na cijenu Međimurje-plina. Tad smo rekli da ciljamo na 220.000 od ukupno 290.000 korisnika. Zašto? Jer u ovih 70.000 kupaca imamo dvije kategorije kupaca, jedni su mikropotrošači i radi se uglavnom o praznim stanovima, oko 40.000 je tih mikropotrošača. Preostalih 30.000 su kupci koji nisu uredne platiše, imaju dugovanja prema GPZO-u veća od 500 eura."

Više od 150.000 građana prijavilo se da želi GPZO kao opskrbljivača

Napomenuo je da već sada imaju više od 150.000 građana koji su odlučili ostati u Gradskoj plinari.

"Broj je veći od svih očekivanja", rekao je Tomašević. 

"To je dvije trećine više od onog broja kupaca na koje smo mi ciljali. To znači da će od sutra GPZO biti najveći opskrbljivač plinom za Zagrepčane, a po količinama plinom, GPZO će biti najveći opskrbljivač plinom u cijeloj Hrvatskoj", napomenuo je.

Rekao je i da su svi zahtjevi građana obrađeni. "Građanima garantiramo tu cijenu plina, taj plin je kupljen, uspjeli smo ponuditi jeftiniju cijenu plina. Imamo taj plin, a što će biti dalje, vidjet ćemo. Građani će naknadno moći pristupiti u Gradsku plinaru, ali na nama je da vidimo koje će biti cijene plina. Ovo je ponuda koju možemo garantirati do 1. 10., a što će biti kasnije, ne možemo garantirati i ovisit će o cijeni plina."

Na pitanje jesu li dužnici mogli prijeći na Gradsku plinaru Tomašević je rekao da su teoretski mogli prijeći. 

"Razlika između Međimurje-plina i Gradske plinare je nekoliko eura godišnje na računima", priznao je Tomašević. 

Oni koji su u pretplati, a prelaze na Međimurje-plin, dobit će razliku i vratit će im se novac, istaknuo je. 

"GPZO će preživjeti ovu odluke HERA-e", rekao je za kraj presice Tomašević. 

Zagrepčani su mogli birati između dva dobavljača plina - GPZO-a i Međimurje-plina, a rok do kada su mogli predavati zahtjeve za ostanak u GPZO-u istekao je 27. rujna.

Na natječaju za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge za zagrebačko područje HERA je ljetos odabrala Međimurje-plin, pa svi koji se nisu odlučili za GPZO od 1. listopada prelaze na opskrbu plinom u međimursku tvrtku.

GPZO je protiv takve odluke HERA-e podnio tužbu Upravnom sudu u Zagrebu, a građanima ponudio cijenu plina za 10 centi po megavatsatu nižu od one Međimurje-plina.

  

 

 

  Pročitajte i ovo EUROPI DAO MIGRENU Koronu je htio liječiti lijekom za konje, a od Austrije želi napraviti tvrđavu: Tko je kontroverzni desničar, pobjednik austrijskih izbora?

  Pročitajte i ovo prve prognoze Desničarska stranka (FPÖ), čiji je šef preuzeo Hitlerov naziv, pobijedila na izborima u Austriji: Sastavljanje vlade pod upitnikom