Samit u Dubrovniku

Održana zajednička konferencija Plenkovića i Zelenskog: "Važno je ojačati poziciju Ukrajine prije mirovnih pregovora"

Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr
Andrej Plenković i Volodimir Zelenski održali su zajedničku konferenciju za medije.

Premjer Andrej Plenković i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski su u sklopu samita u Dubrovniku održali zajedničku konferenciju za medije.

"Veliko mi je zadovoljstvo što je Hrvatska bila domaćin i bilateralnog sastanka s Ukrajinom, kao i samita kojim se iskazala potpora Ukrajini", rekao je Plenković.

"I dalje ćemo podupirati Ukrajinu i podupirate mirovne napore predsjednika Zelenskog. Važno je da uoči svakih mirovnih pregovora pozicija žrtve ojača da bi na temelju toga imala i bolju poziciju", dodao je.

Zelenski je ustvrdio da su s Hrvatskom izgrađeni iznimno uspješni strateški odnosi, što jača čitavu istočnu Europu.

"Iz Hrvatske je stiglo 11 sigurnosnih paketa i pomoći će izgradnji obrambenih kapaciteta naše zemlje", napomenuo je i dodao da je pozvao Hrvatsku da uloži u proizvodnju dronova.

Komentirao je i odgađanje sastanka za Zapadnim saveznicima u Ramsteinu.

"Bez Joea Bidena sporazum ne bi imao takvu težinu i vjerujem da ćemo revidirani program vidjeti uskoro. Naš mirovni plan uključuje vojne aspekte, a Hrvatska nas u tome podržava. Pregovarački procesi mogu se ubrzati i zahvalan sam na sporazumu o bilateralnoj suradnji koji smo potpisali", objasnio je.

"Mirovni plan trebao je biti predstavljen više od 50 ministara obrane, a detalji će biti otkriiveni na sljedećem sastanku u Ramsteinu. To nema veze s Vladimirom Putinom, nego s jačanjem Ukrajine geopolitički i vojno", naveo je.

Pročitajte i ovo Sastanak o pomoći Ukrajiini Počeo samit u Dubrovniku, Plenković i Zelenski održali govore: "Sve te prijetnje Moskve su stvarne"

Pročitajte i ovo Usprkos kritikama FOTOGALERIJA Pala zajednička fotografija: U Dubrovniku se zajedno slikali Zelenski, Vučić i Plenković