Vesela karavana krenula je kroz selo. Nestašni pijetlovi su u akciji. Kući ne idu praznih ruku. Ako su se djevojkama svidjeli, za nagradu dobijaju kokošje jaje. 'Jaja se dobivaju zato jer se kuha dolje iš-paprikaš. Od jaja se napravi tijesto za taj paprikaš i krofne se prave od jaja', pojašnjava Robert Molnar iz Vardarca.
Jaje je na dar. Za sve ostalo u paprikašu moraju se malo više namučiti. 'Trebali bi ići u dvorište da mi ukradu pijetla, ali ja sam njih preduhitrila, izađem van da mi ne bi ukrali pijetla, pa bi tog pijetla navečer kuhali', kaže domaćica Elizabeta Boćkaj.
>> Dubrovčani se natjecali u pripremi šporkih makarula
U veseloj povorci na baranjskoj cesti i čamac. Na čamcu vatra. 'Zato da istjeramo zimu i da dođe proljeće. A čamac je da ne bude poplava ove godine', kaže Laslo Balog iz Vardarca.
Vardarac je jedinstven u Hrvatskoj upravo po kokošutešu. 'To je kod nas preraslo iz jednog mjesnog običaja u veliko druženje, gdje nam dolaze gosti iz Mađarske, Hravatske, Rumunjske, Vojvodine', kaže predsjednik Mjesnog odbora Vardarac Žolt Micheli.
Sve te goste treba i nahraniti. Na sreću, skupili su pijetlovi dosta jaja. Katica, Elizabeta i Marija čitav dan mijese i peku krofne. 'Tri tisuće. - Puno je to posla? - Boga mi je, od jutra', kaže kuharica Katica Peter.
Uz vruću i slatku krofnu, tko se ne bi prepustio karnevalu...
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook