urlale na vatrogasce

Kći moćnog HDZ-ovca iz afere "nakaze" kupila MORH-ov stan ispod cijene: Sad ga renta

Nediljko i Anna Dujić Foto: Davor Pongracic / CROPIX / Screenshot
Anna Dujić, kći HDZ-ova šefa Hrvatskih šuma Nediljka Dujića, kupila je četverosobni stan u Šibeniku po iznimno povoljnoj cijeni od Ministarstva obrane, a sad ga koristi kao apartman za iznajmljivanje.

"Nakaze jedne! Nakaze, nakaze!" urlala je mlada djevojka u televizijsku kameru. "Ćaća mi se doma guši, sve je napravija za ovu državu, a oni ni prstom da maknu! Nakaze jedne!"

Te agresivne riječi uputila je Šibenčanka Anna Dujić, nezadovoljna načinom na koji vatrogasci gase požar kod Skradina. Čak je u jednom trenutku sama uzela kameru i usmjerila je prema vatrogascu Javne vatrogasne postrojbe Šibenik.

"Prinosi, prinosi. Snimaj ga, snimaj i policajku onu, je*em joj mater. Dabogda crkla, nakaza glupa!"

Annin je otac HDZ-ovac Nediljko Dujić, šef Hrvatskih šuma, a sada Index istrage pišu kako je Anna Dujić prije četiri godine otkupila državni stan po bitno nižoj cijeni od one tržišne. Stan je kupila po cijeni od 819 eura po kvadratu. 

Radi se o četverosobnom stanu u Šibeniku kupljen od Ministarstva obrane koji ga Anna Dujić koristi za iznajmljivanje. Nediljko Dujić ga je godinama koristio, sve dok ga njegova kći nije otkupila u srpnju 2020. godine.

Radi se o stanu površine 90.97 metara kvadratnih, a u eurima stan bi koštao 74.575 eura.

MORH je za Index poručio kako je Anna Dujić koristila stan kao član uže obitelji te je podnijela zahtjev za kupnju stana sukladno s Odlukom vlade iz 2015. godine o prodaji stanova u vlasništvu Republike Hrvatske kojima upravlja Ministarstvo obrane.

Iz MORH-a navode kako je Odlukom propisana tržišna cijena koju je utvrdio stalni sudski vještak građevinske struke.

"Sukladno nalazu i mišljenju sudskog vještaka izrađen je nacrt Ugovora koji je dostavljen na obvezno mišljenje nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu, a nakon što je Općinsko državno odvjetništvo dalo pozitivno mišljenje sklopljen je kupoprodajni ugovor u srpnju 2020. godine", odgovorili su nam iz Ministarstva obrane, dodavši kako je Anna Dujić stan kupila odjednom u gotovini.

Medijalna cijena je iznosila 1156 eura, Dujići su prošli jeftinije za barem 30 tisuća eura.

Medijalna cijena stana u Šibeniku za 2020. iznosila je 8888.96 kn, poručili su iz Ministarstva prostornog uređenja. To znači da je medijalna cijena kvadrata koštala 1156.88 eura. To je 2591 kn, odnosno 337.21 euro više od "tržišne" cijene kvadrata po kojoj je Anna Dujić otkupila svoj stan.

Prema ovom medijalnom iznosu cijene kvadrata, ovaj stan bi koštao više od 808 tisuća kuna, odnosno više od 105 tisuća eura. To je više od 30 tisuća eura skuplje nego što je prošla Anna Dujić, navodi Index.

Medijalna cijena znači da je polovina stanova na tržištu skuplja od ovog iznosa, a druga polovina jeftinija. Tržišna cijena kvadrata trebala bi biti veća od medijalne, stoga je dobro utemeljena pretpostavka da je stan ustvari trebao koštati još i više.

Što se tiče 2020. godine, smatra se da je tržišna cijena kvadrata stanova u Šibeniku iznosila od 1500 do 2000 eura, kako su tada komunicirali agenti za nekretnine.

Vrijednost je procijenio čovjek koji poznaje obitelj Dujić i s kojim je Nediljko u dobrim odnosima. Stan je plaćen jednokratno, bez kredita, navodno pozajmicom od roditelja i pokojnog djeda. Isti stan obitelj je koristila još od 1991. godine. 

Index navodi kako je Nediljko Dujić u istoj zgradi imao stan koji je prodan po cijeni koji je procijenjen više od stana njegove kćeri.  

Index je pitao MORH kako komentira navedene razlike u cijenama oko cijene kvadrata stana, kao i činjenicu da je sam Dujić naveo značajno veću procjenu stana u istoj zgradi.

Ključno pitanje je i kako je Nediljko Dujić s obitelji imao pravo godinama koristiti državni stan kad je bio vlasnik stana u istoj zgradi, ali i kuće u Skradinu. 

Pročitajte i ovo Otkrio i zašto Hunter Biden priznao krivnju za utaju poreza

Pročitajte i ovo Provjereno donosi Život se mladoj obitelji okrenuo naglavačke: Milanina trudnoća postala je fenomen - jedan u pola milijuna slučajeva