Eura ko blata

FOTO/VIDEO Ovdje se kuje blago: Pogledajte kako nastaju hrvatske eurokovanice

Oko 3700 tona kovanica eura planira se pustiti na hrvatsko tržište. Golem je to posao za 70-ak radnika koji će idućih nekoliko mjeseci raditi u tri smjene. Sve je počelo danas u 13 sati.

Hrvatska je ispunila sve kriterije, dobila zeleno svjetlo, određen je i tečaj konverzije prelaska na euro. Iako im još nije obaveza, neke trgovine počele su s dvojnim iskazivanjem cijena. 

Euro je pred vratima, ali i golem posao prije toga. Do kraja godine treba proizvesti 420 milijuna komada hrvatskih eurokovanica, a iduće godine još oko 230 milijuna. Prve su iz stroja izašle danas.

 

U Hrvatskoj kovnici novca u Svetoj Nedelji idućih mjeseci 70-ak zaposlenika radit će 24 sata dnevno, u tri smjene. Plan je na tržište pustiti 3700 tona kovanica. 

"Postupak izrade započinje idejnim rješenjem koje se pretvara u trodimenzionalno umjetničko djelo. Tako izrađeni trodimenzionalni model detaljno se skenira", pojašnjavaju u HNB-u.

Skenirani model potom se digitalno uređuje za tehničku prilagodbu kovanju.

"Uređeni model laserski se gravira u čelik u originalnom promjeru buduće kovanice. Dobiveni reljef dodatno se uređuje i polira.
Taj se čelični predložak, takozvani master, s reljefom utiskuje posebnim prešama u sirovce, koji daljnjom mehaničkom obradom postaju alati za kovanje.

Pročitajte i ovo Uvođenje eura Natrpao kolica sladoledom pa ostao šokiran na blagajni: Dvojno iskazivanje cijena u dućanima zbunilo dio građana

Pročitajte i ovo VAŽNO ZA GRAĐANE Hrvatskoj porastao rejting zbog ulaska u eurozonu: S&P upozorava na tri rizika za javne financije RH

Alati za kovanje potom se toplinski obrađuju u vakuumskoj peći za kaljenje, a površinski presvlakama za otvrdnjavanje površine koje garantiraju dugovječnost alata i postojanost reljefa. Kovanice se kuju na specijalnim prešama za kovanje, a izrađuju se iz pločica od različitih metalnih slitina u strogo propisanoj kvaliteti", pojašnjavaju.

U zgradi u Svetoj Nedelji kamere su na svakom kutu, a za ulazak i izlazak iz svake sobe potrebna je iskaznica ili PIN. 

Kako to izgleda iz prve ruke, pogledajte u fotogaleriji i na videosnimci.

Povezane teme