Na osječkoj, dubrovačkoj i zagrebačkoj tržnici bira se zdravo jer korona je. Građani kažu kako jedu puno više povrća i voća, ali uvijek ih uzimaju svježe. Najčešće biraju ribu i meso, sireve… Prodavači kažu kako nema puno ljudi, ali kako se nekima i dostavlja pa je posao još i ok, no svi traže svježe.
U doba virusa, kaže nutricionistica Mirela Marić, osobito nam trebaju vitamini C, D, E, selen, cink. Važni su i probiotici, te beta-glukani. „Nastojimo da imamo cijeli niz duginih boja, na kraju dana, znači, da smo iz svake skupine i voća i povrća unijeli nekakvu minimalnu količinu vitamina i minerala“, objašnjava.
Složila nam je jedan dobar meni za jačanje imuniteta. Za doručak omlet sa sirom i povrćem uz šalicu kefira. Organizam smo tako počastili dozom vitamina B12, selena, folne kiseline i vitamina D koji podižu raspoloženje. Brazilski oraščići, bademi ili orasi bogati selenom dobri su za međuobrok.
Za ručak špinat ili blitva s tunom i svježa salata. Za desert komadić tamne čokolade. Naranča za još jedan međuobrok. A za večeru pečena piletina sa sirom i salatom. Uz to sve valja piti dosta vode. Oko 2 litre na dan.
„Voda jer nema kalorija, ali s obzirom da dolaze vrućine, preporuka je uzimati i određenu količinu izotoničkih napitaka da nadoknadimo elektrolite koje znojem izgubimo“, kazala je Marić, pa doodala kako misli da je „bitno jesti svježe voće i povrće svakodnevno i paziti na dnevni unos proteina upravo da bi održali naš imunitet na nivou“.
Mi smo onda poslušali savjete i otišli u kupnju. Kupili smo pola kile trešanja iz Čazme. A vi sami odlučite. Što god da odaberete dodajte i malo sunca jer i vitamin D je baš ono što nam sada treba.
Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr