već dva dana na terenu

Požar kod Tučepa i dalje ne staje, vatrogasci očajni: "Treba nam tehnika i još ljudstva"

Nakon dva dana gašenja još uvijek je aktivan požar kod Tučepa. Izgorjela je 100-godišnja šuma u Parku prirode Biokovo.

Ne smiruje se situacija s požarima u Dalmaciji. Vatra kreće prema Biokovu pa se stotine vatrogasaca probijaju kroz otvoren i slabo pristupačan teren. Još u četvrtak ujutro vatrogasci su vjerovali da će požar staviti pod kontrolu do noći, ali sada sve ovisi o vjetru i - dolasku pomoći.

Kroz gusti dim – kanaderi stižu u pomoć. Cilj – požare od Tučepa do Podgore staviti pod kontrolu. U zraku kanaderi, na zemlji – stotine vatrogasaca.

Pročitajte i ovo Iz minute u minutu FOTO/VIDEO I dalje gori u PP Biokovo: "Stanje nije dobro, gori u planini, vatrogasci sada ne mogu ništa, nemoćni su bez kanadera"

"Požari su nam došli od parka prirode, imamo ih pet komada, teško se borimo s njima, jako loše, stiže nam pomoć, još nije došla, jako teško“, rekao je Damir Visković, zamjenik zapovjednika DVD Tučepi.

Vatra i dalje gori, izdimljavanje otežava posao, premoreni vatrogasci trebaju pomoć.

"Treba nam tehnika i još ljudstva“, rekao je Visković.

Podgora je zbog vatrene stihije privremeno ostala bez struje. Dio lokalnog stanovništva, zajedno s gostima evakuiran je na sigurno – u obližnju školu.

"Nekih 30 do 40 ljudi, oni su odvedeni i naš centralni punkt u Podgori u školskoj dvorani“, rekla je Petra Radić, načelnica Podgore.

Jer se kroz noć buktinja opasno približavala kućama, a plameni jezici sezali su i 30 metara u zrak.

Pročitajte i ovo Već dulje vrijeme odudara Nakon Hebrangova istupa o Primorcu, oglasila se i Zajednica utemeljitelja HDZ-a: "On ima ulogu kritičara-komentatora, u politici ne sudjeluje"

Dan poslije u Parku prirode Biokovo - izgorjela je stogodišnja šuma.

"Stanje nije dobro, izgorjela je stogodišnja šuma, autohtonog, dalmatinskog, crnog bora. Ne znam uopće šta bi vam rekao, požar još uvijek traje“, rekao je Slavo Jakša, ravnatelj Parka prirode Biokovo.

Samo na ovom području izgorjelo je preko 400 hektara makije, niskog raslinja i borove šume.

"Jutros sam bio u 7 sati, prst pred nosom nisam vidija od dima. Tučepi, Podgora, Makarska, Bože sačuvaj“, rekao je Nediljko Ivandić iz Makarske.

Kuće su obranjene. Dio gostiju vatra nije uznemirila.

"Uvijek mislim da ako se čovjek uspaniči, to mu oduzme mogućnost razmišljanja“, rekla je Astrid iz Njemačke.

Slijedi gašenje na Biokovu.

"Fronta je preširoka, tako da svako malo novi požari nastaju, a sad je najkritičnije na Biokovu, gore je nepristupačni teren, tako da je katastrofalno stanje“, rekao je Mišo Mendeš iz HGSS-a Makarska.

Pročitajte i ovo Drugi put danas Dujić se oglasio nakon priče DNEVNIK.hr-a: "U ovim teškim vremenima za moju obitelj..."

Zato ni noćas za njih - nema odmora. S terena se javila reporterka Dnevnika Nove TV Sofija Preljvukić koja je razgovarala s Ivom Mendešom, jednim od vatrogasaca koji su već dva dana na terenu.

"Osjećamo se iscrpljeno i umorno. Snagu mi daju kolege, i ovi na terenu i ovi koji konstantno dolaze iz drugih dijelova Hrvatske. Umorni jesmo, ali se borimo", rekao je Mendeš.

"Da iskreno kažem, toliko je dima da sam zaboravio na Tučepe. Ne vidi se more ni mjesta odavde", rekao je Mendeš.

"Jako nam teško ide. Danas smo ujutro skoro imali požar pod kontrolom, ali kako je teren slabo pristupačan, požari su se opet raširili", rekao je Goran Bušelić, vatrogasni zapovjednik DVD Tučepi i objasnio kako su se svi požari kod Tučepa spojili u jedan.

"Morali smo povlačiti ljude zato što su se ti požari spojili u jednu veliku buktinju i prijetili su našim ljudima. Šuma je velika, opasna i nije prohodna", rekao je Bušelić i dodao da, dok ne padne prava kiša, vatrogasci neće biti mirni.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.