Novi izazovi

Bliži se kraj škole: Gotovo 42 tisuće učenika bira gdje će nastaviti svoje obrazovanje

Pred osmašima je upis u srednju školu. Koji smjerovi su popularniji i jesu li se osmaši odlučili u koje će srednje škole, saznala je reporterka Dnevnika Nove TV Iva Arambašić.

Još četiri dana ostala su do kraja školske godine. I dok se većina veseli praznicima, osmaše čeka još obaveza - upis u srednje škole.
Ovoga petka odzvonit će osnovnoj školi za gotovo 42 tisuće osmaša. Sa sobom će ponijeti puno znanja i lijepih uspomena.

"Ja sam sretna što sam završila, ali možda mi je malo žao što neke prijatelje neću toliko više viđati“, rekla je Stela, a s njom se složio i njezin kolega Fabijan.

"Isto sam sretan što sam završio sa školom, barem prvim dijelom škole, ali sam tužan što više neću vidjeti neke profesore i prijatelje“, rekao je Fabijan.

Novi izazovi čekaju ih u srednjoj školi. Koju žele upisati - već su odlučili:

"Htjela bih upisati gimnaziju jer nisam još sigurna šta bi htjela raditi u životu“, rekla je Klara dok Jakov više naginje elektrotehnici.

Pročitajte i ovo Zalutao na Velebit HGSS-ovci helikopterom prevezli turista u bolnicu, otkrili u kakvom je stanju

Između 28. lipnja i 8. srpnja odvijat će se prijave srednjoškolskih programa. 10. srpnja slijedi objava konačnih ljestvica poretka dok će pet dana kasnije biti objavljena preostala slobodna mjesta. Upisi se obavljaju online.

"Svaki učenik koji završava 8. razred ima mogućnost prijaviti jedan od 6 programa i pratiti svakodnevno što i na koji način on ostvaruje prema svom uspjehu u upis u željeni program i eventualno ga mijenjati ako vidi da ne ostvaruje ponegdje onaj rezultat koji je želi“, rekla je Vesna Šerepac iz ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih.

A ova generacija osmaša vrlo je ambiciozna - kaže nam ravnatelj zagrebačke osnovne škole.

Pročitajte i ovo Oglas Državna geodetska uprava poziva na aktivno sudjelovanje u višegodišnjem programu katastarskih izmjera

"Mi vidimo promjenu u ovim tzv. strukovnom obrazovanju gdje se sve više učenika odlučuje za automatiku, informatiku, elektroniku, robotiku, zanimanja koja su vezana za moderne tehnologije“, rekao je ravnatelj OŠ Jure Kaštelan iz Zagreba, Krešimir Supanc

U svim srednjim školama ima nešto više od 48 tisuća mjesta. Uz to, osmašima se od ove godine nudi 37 novih programa. A sve to kako bi im se u budućnosti mogla otvoriti brojna vrata.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.