Još jedan proizvod u nizu hitno je povučen s hrvatskog tržišta. Kupac je u njemu pronašao nametnika.
Svježa skuša koja je u Hrvatsku stigla iz Španjolske povučena je s tržišta. Sumnja se da je zaražena crvolikim nametnikom vrste Anisakis spp.
Ljudi se mogu zaraziti konzumiranjem sirove, dimljene ili marinirane ribe s nametnikom.
Simptomi anisakijazije, kako se zaraza naziva, razni su, od bolova u trbuhu, mučnine, nadutosti do blage groznice. U nekim slučajevima javlja se i alergijska reakcija s osipom.
Po dojavi veterinarska inspekcija Državnog inspektorata (DIRH) obavila je nadzor u dva poslovna subjekta i odmah naredila povlačenje proizvoda s tržišta.
Iako je povučena s tržišta iz Državnog inspektorata, naglašavaju da opasnosti za građane nema ako se riba termički obradi.
This browser does not support the video element.
Građani strahuju da Hrvatska uvozi europsko smeće
Riba je distribuirana u još nekoliko susjednih zemalja, a nametnik je otkriven upravo u Hrvatskoj, podsjetila je reporterka Dnevnika Nove TV Lara Švigir.
''Lijepo, a zbog čega smo je uvezli? Bolje bi bilo da malo pripazimo. Mi sve smeće europsko uvozimo'', kaže Marica, a slično misle i neki drugi hrvatski građani.
U ovakvim slučajevima Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) radi brzu procjenu rizika, a stručna savjetnica HAPIH-a Brigita Hengl objasnila je: ''Ako se inspekcijskim nadzorom u hrani utvrdi neka nepravilnost u hrani, alarmira se Centar za sigurnost hrane i Centar za zaštitu bilja, koji radi procjenu jesu li pesticidi ili kontaminati i na temelju toga DIRH donosi mjere.''
Uzgajivači ribe napominju kako bi se ribarnice trebale češće provjeravati, pa tako Emin Teskerečić ističe: ''Treba se stalno pregledavati, trebaju veterinari ići češće na ribarnice i pregledavati, nekad su išli po ribarnici i što nije valjalo, to se uništavalo.''
Ljubitelji ribe svakako bi trebali biti na oprezu jer i jedan zalogaj pogrešno pripremljene ribe može predstavljati opasnost.
Važna je termička obrada hrane
''Ovaj parazit može biti opasan za ljude na dva načina: jedan je direktna ingestija i na bazi je sluznice želuca i akutnih problema koji se mogu razviti kod bilo koga, a drugi je da taj parazit može izazvati u određenim okolnostima i alergijske reakcije čak i ako se mrtav pojede'', objasnio je Relja Beck s Hrvatskog veterinarskog instituta u razgovoru s reporterom Dnevnika Nove TV Domagojem Mikićem.
Ove uzorke na provjeru je donio DIRH. Neke kompanije redovito dostavljaju uzorke na kontrolu, za razliku od nekih koje to ne čine nikada, kazao je Beck, koji je opisao i na koji se način obavlja provjera, a detalje možete pogledati u videu.
Istaknuo je da leđenje i termička obrada ubijaju Anisakise, dok netermički obrađena riba može predstavljati direktnu ugrozu za zdravlje ljudi jer se tu nalaze živi Anisakisi koji mogu izazvati akutno oboljenje u ljudi.
Što se tiče mesa, prvenstveno svinjetine i govedine, Beck je kazao: ''Kad je riječ o parazitima, jako je dobra situacija.''
Trihineloza je gotovo iskorijenjena. Trakavice već niz godina nema. No, treba biti oprezan, istaknuo je Beck: ''Potencijalni rizik postoji.'''
Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.