Opet

Dvije hrvatske tvrtke žrtve novog hakerskog napada, stručnjak objašnjava: "Sigurni ste koliko i vaša najslabija karika"

HackManac, globalna platforma za praćenje kibernetičkih prijetnji na X-u je izvijestila da su hakirani Badel 1862 i Labud.

Kompanija HackManac, globalna platforma za praćenje kibernetičkih prijetnji koja izvještava o raznim kibernetičkim napadima i korištenju ransomwarea na svom X profilu objavila je kako su hrvatske tvrtke Badel 1862 te Labud pod hakerskim napadom.

Kako stoji u objavi te su tvrtke izlistane kao žrtve Blackout ranscomeware grupe.

Pročitajte i ovo Za Dnevnik Nove tv Poduzetnik o promjenama poreza: "To je suptilna poruka Vlade da smo budale. Ovo je šamar, ali na to smo navikli"

Pročitajte i ovo Rješenje mora postojati Grad je u haustor strave doveo zaštitare, ali stanari i dalje žive u strahu: "Nekoliko je dana bilo mirnije, a onda.."

"Uzorak koji su dali hakeri prikazuje osobne podatke partnera (telefonske brojeve, adrese e-pošte, fizičke adrese) i financijske podatke", piše u objavi. 

Rok za otkupninu je 12. srpnja, stoji na X profilu.

 

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Podsjećamo, prošli tjedan dogodio se hakerski napad na KBC Zagreb koji je izvršen ruskim virusom LockBit 3.0, koji spada u vrlo opasne ransomware viruse i koji hakeri koriste za krađu podataka tražeći otkupnine. HackManac je i ranije objavljivao detalje o kibernetičkom napadu na KBC Zagreb.

Poslali smo upit spomenutim tvrtkama o hakerskom napadu, a odgovore ćemo objaviti kada dobijemo povratni odgovor. 

Stručnjak za internetsku sigurnost za Dnevnik Nove TV rekao je  kako napadi ovakve vrste - praktički postaju svakodnevica.

"Ne bih rekao da smo mi tu neki izuzetak i da nas je netko izabrao i da nam daje poruku. Različite firme imaju različite sigurnosti, svaka firma, organizacija može biti meta. Radi li se o skupnom napadu ili nešto slično, to će znati nadležne službe. 
Obrana nije jedna aktivnost, ona je sustavna, ono što mi svi želimo je imati mjere da nam se nešto ne dogodi, nakon toga imati mjere da prepoznamo imamo li potencijalni napad, i kada nam se dogodi da upravlja njime, i da upravlja informacijskom sigurnošću. To nažalost nije jednostavno, to je skup velikih kompleksnih mjera, što nam je sustav veći to ima više mjesta gdje se može negdje iskoristiti neka ranjivost. Poznata je ona stara poslovica sigurni ste koliko je i vaša najslabija karika, dakle napadač se nikad neće zabiti u zid, tražit će otvorena vrata, tražit će tu jednu ranjivost", rekao je Alen Delić, stručnjak za internetsku sigurnost za Dnevnik Nove TV.