Kulisa za film strave

Pogledajte jezivu i sablasnu unutrašnjost crkve Notre-Dame nakon požara

1/7 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Najposjećenija pariška atrakcija razorena je u požaru. Stravične slike obišle su svijet, a reakcije na požar pristižu sa svih strana. Jutro nakon požara, javljaju se mnogi i nude novac za obnovu katedrale. Do sada su najavljene donacije u iznosu od 600 milijuna eura. Katedrala nakon požara izgleda zastrašujuće.

Istražitelji ispituju radnike, jer sumnjaju da je požar posljedica radova na katedrali. Dan nakon požara, crkva izgleda sablasno i jezivo prazno.

I dalje pristižu reakcije iz cijelog svijeta na požar. Papa Franjo pozvao je da se "svi mobiliziraju" da katedrala Notre Dame ponovno bude "arhitektonski dragulj iz kolektivnog sjećanja".

Katedrala Notre-Dame (Foto: LUDOVIC MARIN / AFP) Foto:LUDOVIC MARIN / AFP

Dodao je da dijeli "tugu" vjernika i "svih Francuza" te da je s njima u molitvi. Na pitanje kako bi Sveta Stolica mogla pomoći u obnovi, kardinal Gianfranco Ravasi, "ministar" kulture Vatikana, objasnio je da će to ponajprije biti "tehnički doprinosi".

Katedrala Notre-Dame (Foto: LUDOVIC MARIN / AFP) Foto:LUDOVIC MARIN / AFP

Vatikan će staviti na raspolaganje stručnost stečenu u svojim muzejima kada je riječ o obnovi vjerskih djela, obećao je.

Britanska kraljica Elizabeta II., poglavar Anglikanske Crkve, poručila je da je zajedno s princom Philipom jako ražalošćena zbog toga što se dogodilo. "U mislima sam i molitvama s vjernicima te katedrale i cijele Francuske u ovom teškom trenutku", navela je u pismu francuskom predsjedniku.

Katedrala Notre-Dame (Foto: LUDOVIC MARIN / AFP) Foto:LUDOVIC MARIN / AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin u poruci francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu je naveo: "Notre Dame je povijesni simbol Francuske, neprocjenjivo bogatstvo europske i svjetske kulture i jedno od najvažnijih kršćanskih vjerskih lokaliteta.

Katedrala Notre-Dame (Foto: LUDOVIC MARIN / AFP) Foto:LUDOVIC MARIN / AFP

Tragedija koja se dogodila ove noći u Parizu zadala je bol u srcu Rusa". Rusija je ponudila svoju pomoć u obnovi katedrale. (Hina)

1/6 >> Pogledaji ovu galeriju
Svijet Svi su spremni dati novac za obnovu Notre-Dame, Europski parlament donacije prikuplja na zanimljiv način