Mala škola prognoze

Jeste li znali? Klimatske promjene stvaraju savršene uvjete za ekstremne požare

Klimatske promjene pogoršavaju ekstremne požare širom svijeta, uzrokujući velike štete ekosustavima i društvima.

Nema sumnje da klimatske promjene doprinose velikom dijelu globalnog porasta ekstremnih požara. Porast temperature i suše isušuju tlo i vegetaciju i tako stvaraju povoljne uvjete za izbijanje šumskih požara.

U posljednja dva desetljeća diljem planeta bilježimo brzi rast energetski ekstremnih požara koji imaju izuzetan utjecaj na Zemljin sustav, ubrizgavajući ogromne dimne perjanice u atmosferu, usporedive s vulkanskim erupcijama.

Pročitajte i ovo Što je bio motiv? Otkriće susjede Trumpova atentatora sve je iznenadilo: "Čudno, ali nedavno je to bilo u njegovu dvorištu..."

Ovi požari oslobađaju ogromne zalihe ugljika i uzrokuju veliku štetu ekosustavima i društvima, ponekad uništavajući cijele gradove ili predgrađa.

Važnu ulogu u suzbijanju ekstremnih požara ima način na koji upravljamo ekosustavima i to kroz sprečavanje požara, a isto tako i prilagodbu upravljanje vatrom.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Pročitajte i ovo građani priskočili upomoć Majka djevojčice zgrožena krađom: "Ne mogu vjerovati da postoji netko takav..."