Teška godina

U Osijeku traje Jesenski sajam, no proizvoda nikad manje: "Trideset posto uroda je propalo"

U Osijeku je otvoren Jesenski sajam. Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, domaća hrana ove jeseni na tržište stiže u manjim količinama. Kako je bilo na sajmu provjerila je novinarka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.

Jesenski sajam u Osijeku s nikad većim brojem izlagača, ali i nikad težom proizvodnom godinom.

"Godina nije bila naj naj za buče, bila je jaka suša i prebrzo su sazrjele i ostale su onako smežurane", rekla je Janja Kišić, proizvođačica bučina ulja.

Kvaliteta neupitna, ali, kako najavljuje Kišić, "bit će u manjim količinama".

Da bi domaći proizvodi našli put do kupaca, nužna su ulaganja. Ipak, klimatski uvjeti trag su ostavili i na najiskusnijim proizvođačima.

"Mi imamo navodnjavanje i to je pomoglo, međutim, na dug period visokih temperatura došlo je do sušenja i unatoč navodnjavanju. Trideset posto uroda je propalo", rekla je Ana Kooprivčić, proizvođačica proizvoda od kupine.

Ministarstvo poljoprivrede najavljuje više novca za sušom pogođene županije.

"Izdvajamo ove godine 15 milijuna eura, iduće godine stavljamo u proračun 25 milijuna eura. Za sada je pet županija proglasilo elementarnu nepogodu, očekujemo da će to biti svih pet županija iz slavonskog dijela plus Koprivničko-križevačka županija", anajvio je Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede.

Što još ratare muči i koja im se rješenja nude, pogledajte u videoprilogu.

Pročitajte i ovo U Beogradu Garaža skrivala tajnu, stanar zgrade: "Do danas smo mislili da je ..."

Pročitajte i ovo SVIJET IH JE ZABORAVIO Genocid i masovna silovanja u zaboravljenom ratu: "Silujte mene, a ne moje kćeri"

Pročitajte i ovo Mali popravak izazvao veliku štetu VIDEO Otvorila se ogromna rupa: Popucalo čak osam zgrada, stanari evakuirani