Razloga za paniku nema

Rijetka bakterija stigla u Hrvatsku: U dva tjedna umrle dvije bebe!

Slika nije dostupna
Uz starije osobe i djecu, trudnice su najrizičnije osobe za bakteriju listeriozu. U zadnja dva tjedna zbog toga su preminule dvije bebe prerano rođene u splitskoj bolnici.

Dvije prerano rođene bebe u svega dva tjedna u splitskoj bolnici umrle su od listerioze! KBC Split za smrtni ishod nije kriv i nema razloga za paniku.

Riječ je o oboljenju koje je iznimno rijetko u Hrvatskoj i svijetu, ali liječnici svejedno apeliraju na trudnice, djecu i starije osobe da koriste bolje termički obrađenu hranu.

Jeli zaraženo meso: Opasna bakterija odnijela 12 života

Kristina broji dane do poroda. Ušla je u deveti mjesec, a cijelu trudnoću strogo je pazila na prehranu.

'Svježe voće, što više povrća, mesa, ribe, bila sam primorana i zato mi nije žao. Morala sam izbaciti unos šećera, odnosno smanjiti unos šećera i ugljikohidrata', rekla je Kristina iz Splita.

Uz starije osobe i djecu, upravo su trudnice najrizičnije osobe za bakteriju listeriozu. U zadnja dva tjedna zbog toga su preminule dvije bebe prerano rođene u splitskoj bolnici.

'Treba naglasiti da je u trudnoći 20 puta češća nego van trudnoće. Dakle ista žena koja je u trudnoći imat će 20 puta veće šanse da ju dobije', objasnio je prof. dr. sci. Deni Karelović, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC Split.

Od 700 uzoraka u laboratoriju u Splitu niti jedan nije bio pozitivan. Iako je riječ o najotpornijoj bakteriji koja se nalazi posvuda, iznimno mali broj osoba obolijeva.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava na sve veću otpornost bakterija na antibiotike

'Ona izgleda poput gripe, sa jednom dugotrajnom vrućicom. A ponekad osoba može imati probavne simptome', rekla je mr.sc. Diana Nonković, specijalistica epidemiologije i voditeljica Službe za zaraznu epidemiologiju ZJZ SDŽ.

Upravo zato važna je pravilna prehrana, apeliraju nutricionisti.

'Ne bi trebalo koristiti nepasterizirano mlijeko ukoliko ne znamo porijeklo i ne znamo zdravstvenu ispravnost, a opanost je i povrće koje je počelo truliti', kazala je nutricionistkinja Olja Martinić.

Ljeto je, poručuje, najopasnije za većinu bakterija i osoba sa slabim imunitetom.

'Ukoliko hranu tek pripremimo onda bi ju trebali odmah konzumirati i odmah staviti u hladnjak. Ako želimo nešto podgrijati, onda bi to trebalo učiniti do točke ključanja kako bi smanjili mogućnost bakterijskih infkecija', savjetuje Martinić.

Srećom, Kristina tijekom trudnoće nije imala problema s bakterijama.

'19.9. je termin, ali kažu kad se uđe u deveti, već smo u terminu. Još malo', kazala je Kristina kroz smijeh.

Sada joj je najvažnije da njezin sin bude živ i zdrav.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook