Stroži uvjeti

Sabor o Zakonu o igrama na sreću: Mijenjaju se pravila za maloljetnike

Ilustracija Foto: Getty Images
U Saboru je predstavljena izmjena Zakona o igrama na sreću. Uvodi se novi sustav koji će onemogućiti maloljetnicima da sudjeluju.

Državna tajnica u ministarstvu financija Tereza Rogić Lugarić najavila je u srijedu, predstavljajući izmjene Zakona o igrama na sreću da maloljetnici neće moći igrati na kladomatima u ugostiteljskim objektima dok je oporba tražila njihovo potpuno micanje iz tih prostora.

"Na kladomatima u ugostiteljskim objektima predviđeno je postavljanje posebnih čitača identifikacijskih isprava. Na taj način će bilo koji maloljetnik identifikacijsku ispravu morati prisloniti uz poseban čitač i time će, ako ne posjeduje ispravu, automatski biti isključen od mogućnosti igranja na kladomatima", rekla je državna tajnica u Ministarstvu financija, odgovarajući na brojne replike.

Uz to, poručila je, takav sustav čitača omogućuje i automatsko isključivanje igrača koji su u jedinstvenom registru isključenih igrača, koji se uspostavlja tim izmjenama zakona, a koji će ustrojiti i voditi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

HDZ-ovog Mislava Hermana zanimalo je hoće li se izmjenama zakona maknuti kladomate iz ugostiteljskih objekata jer, upozorio je, 13 posto srednjoškolaca ima ozbiljne psihičke tegobe zbog klađenja, što dovodi i do disfunkcinalnosti u njihovim obiteljima.

I DP-ovu Ivanu Mujkić zanimalo je hoće li postavljanje čitača identifikacijskih isprava na kladomatima onemogućiti maloljetnike da se klade, upozorivši da su maloljetnici "vrlo dosjetljivi". Rogić Lugarić je odgovorila kako su zbog toga i predvidjeli da će priređivaču igara koji konzistentno krši društveno odgovorne mjere i ne pazi na registraciju igrača biti oduzeta licenca.

SDP-ovog Borisa Lalovca zanimalo je kako suzbiti oglašavanje igara na sreću putem društvenih mreža, a državna tajnica mu je odgovorila da se sada prvi put uvodi restriktivni sustav oglašavanja te je sada Ministarstvo financija prvi put u prilici obavijestiti npr. Google, Facebook i druge o zabrani oglašavanja .

"Pokazalo se da su Google i Facebook i drugi pružatelji usluga spremni na suradnju i da u situacijama u kojima su svjesni postrožavanja zakona znatno drugačije reagiraju u situacijama ilegalnih priređivača", kazala je.

Oporba za potpunu zabranu oglašavanja

Tijekom brojnih replika zastupnici su, uz vladajuće, većinom podržali namjere izmjena zakona, ali je oporba upozoravala da je klađenje, nakon ovisnosti o alkoholu i duhanu, treća ovisnost u zemlji te se založili za potpunu zabranu oglašavanja pri čemu navode i kako regulacija interneta nikada nigdje nije uspjela.

Za potpunu zabranu oglašavanja, kao što je to za alkohol i duhanske proizvode, zauzela se SDP-ova Marija Lugarić, a Rogić Lugarić joj je odgovorila kako niti jedna europska zemlja nije zabranila noćno oglašavanje igara na sreću.

Mostov Marin Miletić i Ivana Kekin (Možemo!) založili su se za uklanjanje 3700 kladomata iz ugostiteljskih objekata jer im, smatraju, tamo nije mjesto.

Kekin je upozorila da 12 posto srednjoškolaca pokazuje simptome ovisnosti o kockanju dok je više od 70 posto srednjoškolaca kockalo.

Na upit nezavisne zastupnice Vesne Vučemilović, državna tajnica je pojasnila da u prijedlogu izmjena zakona više ne postoji mogućnost da se igre za sreću oglašavaju na televiziji i radiju po 15 minuta prije, za vrijeme i nakon sportskog događaja.

Također je, pri predstavljanju izmjena zakona, pojasnila da se izmjenama postojeća zabrana oglašavanja u radijskim i televizijskim emisijama te tiskanim materijalima za djecu proširuje zabranom oglašavanja na sreću u svim tiskanim medijima.

No, oglašavanje putem interneta te u audiovizualnim i radijskim programima zabranjuje se u vremenu od 6 do 23 sata uz izuzetak Internet stranica priređivača sa tzv. stečenim pravom priređivanja u RH.

Od ograničenog oglašavanja izuzete su i lutrijske igre koje su igre na sreću nižeg rizika. Zabranjuje se i oglašavanje igara na sreću na svim javno vidljivim površinama osim na vanjskim dijelovima prostora u kojima se te igre priređuju.

Preložene izmjene usmjerene su i na sprječavanje rada nelegalnih internetskih priređivača.

Pročitajte i ovo U Australiji FOTO/VIDEO Ribari ulovili jezivo biće iz morskih dubina, legenda kaže: "Ovo je predznak potresa"

Pročitajte i ovo Borba s poplavama Vrhunac vodenog vala stigao u Hrvatsku: "Više nemamo čime braniti. Ovo je bila zadnja obrana"