DIP za Dnevnik Nove TV

Neki će u nedjelju glasati 90 minuta duže, a kazne za kršenje izborne šutnje su paprene

Izborna šutnja ovoga puta prolazi bez puno prijava građana, a više informacija donosi reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.

U tijeku je izborna šutnja uoči nedjeljnih izbora za Europski parlament, a reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac razgovarala je sa Slavenom Hojskim, glasnogovornikom Državnog izbornog povjerenstva (DIP) o kršenju izborne šutnje kojega je ovoga puta bilo puno manje nego za hrvatske parlamentarne izbore.

"Bilo je nešto prijava za kršenje šutnje na Facebooku i prijave da su stizali neželjeni mailovi od jedne političke stranke. Nije bilo kao inače, slanje SMS-ova i ostavljanja letaka u kasliće ili telefonskih poziva", rekao je Hojski i nadodao kako će DIP u tjednu nakon izbora obraditi te prijave i donijeti zaključak što je bilo kršenje izborne šutnje, a što ne.

Objasnio je i kako su kazne za kršenje šutnje ovoga puta puno više nego na izborima za Sabor. "Kazne su 398 eura za fizičke osobe, za kandidate od 1320 sve do 3980 eura. Za pravne osobe kazne su od 13.200 do 66.300 eura", rekao je Hojski. 

Pročitajte i ovo U Pregradi i Humu na Sutli Velika šteta od nevremena: "Voda se dizala meni do razine prsa. Više nisam mogla iz kuće"

Osvrnuo se i na relativno mirnu kampanju prije ovih izbora: "Kampanju je pokrila priča stranaka o formiranju Vlade tako da su u višu brzinu ubacili tek zadnja dva tjedna."

Komentirao je i produživanje rada nekolicine biračkih mjesta u Samoboru.

"Nismo znali da će zbog relija osam biračkih mjesta biti u problemu jer je cesta zatvorena na 90 minuta. Stoga smo produžili glasanje na tim biračkim mjestima za 90 minuta", rekao je Hojski i najavio i četiri grada u kojima će se u nedjelju održati i lokalni izbori. 

"Građani će dobiti dva listića zato što biraju gradonačelnika Gospića, Gradsko vijeće grada Raba, Općinsko vijeće općine Otok i načelnika općine Raškaj u Istri", rekao je Hojski.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr