zimska sezona

Od iduće godine vrijede nova pravila za ugostitelje u jadranskom biseru: "Nek se osjeti šušur jer bez ljudi nema ničega"

U Dubrovnik svake godine dolazi sve više ljudi, no zimi gotovo da nemaju gdje popiti kavu. Većina ugostiteljskih objekata zatvorila je svoja vrata. Iz gradske uprave traže od ugostitelja da rade i zimi, a zauzvrat obećavaju – više gostiju izvan glavne sezone.

Unatoč nižim temperaturama, na Stradunu i dalje gužva.

Mimo glavne ulice – drugačije slike. Većina ugostiteljskih objekata zatvorila je svoja vrata.

"Moram reći da smo odlučili doći u ovo doba godine zato što je tiše i možemo puno više toga vidjeti. Nama nije problem što restorani ne rade", rekla je Nina iz Engleske. 

"Jedemo kako bismo živjeli. Nismo tu došli zbog hrane", rekli su Omar i Anabelle iz Ujedinjenog Kraljevstva.

"Prema potrebi trebaju biti otvoreni, zašto da ne? Ako oni misle da mogu raditi, zašto da ne? Ja nisam za nikakve stroge mjere, neka svatko radi kako mu treba", rekla je Vesna iz Dubrovnika. 

"Ja mislim da bi trebali biti otvoreni. Ipak ljudi dolaze, a njima je bitno isplati li se ili ne", rekao je Branko iz Zagreba. 

Ulica Prijeko je u turističkim mjesecima prepuna ugostiteljskih stolova i stolica, no s 1. studenim mnogi su zatvorili svoja vrata. Takav prizor bi mogao otići u povijest jer od iduće će godine pojedinci morati ostati otvoreni. Ako je suditi prema izjavama iz Turističke zajednice, imat će za koga raditi.

"Radilo se intenzivno na osiguravanju zimskih letova i oni su se ove godine dogodili i nadam se da će se isto dogoditi u zimi 2025./26. i da će naravno biti još bolje", rekao je Miroslav Drašković, direktor Turističke zajednice.

Ugostiteljski objekti morat će raditi jedan zimski mjesec, uvjet je to Grada Dubrovnika za sve koji žele potpisati petogodišnji ugovor o zakupu javne površine. Na sastanku s ugostiteljima dogovoreno je – bit će iznimki.

"Rekli smo da ćemo voditi računa o tome koliko tko ima vanjskog, a koliko unutarnjeg prostora kako bismo ih sve stavili u isti položaj", objasnio je Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

Objekti koji nemaju stolova unutra mogli bi biti pošteđeni ovog uvjeta u novom ugovoru. Ugostitelji s druge strane, daju svoja obećanja.

"Mi ćemo se potruditi da cjenovno budemo prihvatljiviji građanima i ugostiteljima u tom periodu kad ne zarađujemo, ali da se osjeti šušur jer bez ljudi nema ničega", rekao je Đani Banovac, predstavnik ugostitelja.

Obveza rada tijekom zime za ugostiteljske objekte vrijedi od studenog sljedeće godine. Formirat će se radna skupina, a ugostitelji se između sebe moraju dogovoriti tko će raditi koji zimski mjesec u petogodišnjem razdoblju.

Pročitajte i ovo Pola milijuna vozila u metropoli Tomašević ima novi plan za rješavanje gužvi, a stručnjaci upozoravaju: "To može biti dobro za uži centar, no ključ problema je..."

Pročitajte i ovo Javno zdravstvo Nakon četiri dana drame čini se da je postignut dogovor sa sindikatima: Uskoro kraj štrajka?