Priprema li se osveta?

Što se događa u DORH-u? Turudić primio trojicu na čelu s bivšim ministrom, sve ih povezuje jedan čovjek

Ivan Turudić u utorak je na razgovor primio Slavka Linića, Branka Šegona i Tihomira Kralja.

Državno odvjetništvo (DORH) objavilo je da je glavni državni odvjetnik Ivan Turudić u utorak na razgovor primio Slavka Linića, Branka Šegona i Tihomira Kralja, koji su zatražili sastanak s njim.

Tema razgovora bilo je stanje kaznenih prijava koje su neki od njih podnijeli u razdoblju od 2011. do 2016. godine.

Pročitajte i ovo Sumnjiva imovina Bartulica pobjesnio na novinara koji ga je fotografirao pred kućom: "Ovo neću dozvoliti!"

Razgovor je završen nakon što su informirani o ishodu kaznenih prijava, odnosno o donesenim državnoodvjetničkim odlukama, objavio je DORH.

Linić je bio ministar financija u Vladi Zorana Milanovića, Šegon mu je neko vrijeme bio pomoćnik, dok je Kralj radio u Carinskoj i Poreznoj upravi. Svu trojicu povezuje jedan čovjek - Zoran Milanović.

Žestoki protivnik

Upravo se Milanović snažno protivio imenovanju Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika te je koristio svaku priliku da iskaže svoj jasan stav da se protivi tom imenovanju.

Na dan stupanja Turudića na dužnost glavnog državnog odvjetnika Milanović je napisao: "Hrvatsko pravosuđe ušlo je u mračno razdoblje jednopartijske kontrole u kakvom nije bilo nikada od osamostaljenja hrvatske države".

Pročitajte i ovo Jedinstvo zapada Biden stiže u Francusku na važnu obljetnicu: "Rat je ponovo na kontinentu..."

Šegon je s mjesta Linićeva pomoćnika smijenjen zbog afere pomoćnik, u kojoj je Šegonova tvrtka od Hrvatske banke za obnovu i razvitak, pola godine nakon što je postao pomoćnik ministra, dobila 31 milijun kuna kredita.

Kredit je odobren s kamatom od tri posto, s počekom od četiri godine te uz državnu potporu od 1,3 milijuna kuna. Tim je novcem vraćen kredit koji je u Hypo banci imao s dvaput većom kamatom.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jednoglasno je odlučilo da je Šegon u sukobu interesa te mu izreklo kaznu od 40 tisuća kuna. DORH je utvrdio da u slučaju nema kaznenog djela, ali ima sukoba interesa, zbog čega je podignuta optužnica protiv Šegona.