"Mislim, pričamo gluposti"

Sindikalist o tragediji u Malom Lošinju, postavio pitanje Plenkoviću: "Njegova izjava je krajnje neozbiljna"

1/7 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Ivan Srzentić iz Strukovnog sindikata Jadrolinije komentirao je reakcije na tragediju u Malom Lošinju.

Prošlo je pet dana velike tragedije u Malom Lošinju, a još uvijek cure nove informacije o smrti troijce pomoraca. Otkriveno je da su sindikati Upravu Jadrolinije još prije dvije godine upozoravali na loše stanje sigurnosti u tvrtki, ali da nikakav odgovor nije stigao. U pismu su po točkama jasno vidljiva upozorenja o tome što bi se moglo dogoditi ako se stanje u Jadroliniji nastavi ignorirati.

"Pismeni zahtjevi i prijedlozi za ispravljanje protuzakonitih odredbi donesenih od strane Uprave i određenih službi koji su poslani opet na adrese članova Uprave redovito nailaze na veliki zid šutnje", stoji u pismu.

Pismo je komentirao i premijer Andrej Plenković. Točnije, komentirao je pošiljatelja.

"Koliko ja shvaćam, riječ je o nereprezentativnom sindikatu, koji je medijski prisutan, pomaže onima koji žele raditi pritisak na Upravu Jadrolinije, na ministra, na Vladu", ustvrdio je.

Premijerovom izjavom zgroženi su i u Sindikatu pomoraca Hrvatske.

"Ovo je bio jedan obični politički igrokaz u svrhu spašavanja fotelja. Ja ću samo podsjetit na činjenice: troje naših kolega je groznom smrću poginulo, pod rampom 55 godina tehnički neispravnog broda", podsjetio je glavni tajnik Sindikata Neven Melvan.

Sindikalist postavio pitanje Plenkoviću

O nesreći i reakcijama na nju s Ivanom Srzentićem iz Strukovnog sindikata Jadrolinije razgovarala je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić te ga je upitala što misli o Plenkovićevoj tvrdnji da se prozivkama želi srušiti Vladu.

"Krajnje neozbiljna izjava nakon svega skupa, nakon žalosti koja se dogodila. Osobno nemam nikakvih političkih ambicija tako da je ta izjava krajnje neozbiljna", rekao je te komentirao Plenkovićevu tvrdnju da prozivke dolaze iz nereprezentativnog sindikata.

"U Jadroliniji djeluju tri sindikata. Od ukupno 1800 radnika i pomoraca, 1200 ih je u sindikatu i sva tri sindikata su zatražila ostavku predsjednika Uprave Jadrolinije", dodao je.

Osvrnuo se i na dopis koji je prije dvije godine poslan Upravi.

"Pomorci se redovito ukrcavaju na brodove bez zaštitne opreme. To se čeka nekad i po godinu dana, što je degutantno. Nedavno je potpisan nacionalni kolektivni ugovor koji se krši i ne primjenjuje. Pomorci rade po 14, nekad i po 18 sati, u nenormalnim uvjetima i bez osiguranog smještaja i prehrane", upozorio je.

Pročitajte i ovo Detaljno objašnjenje Što je radila hitna pomoć nakon nesreće u Lošinju? Odgovorili su na kritike

O istrazi uzroka tragedije u Malom Lošinju zasad nema novih saznanja.

"Odgovorno tvrdim da se radi o tehničkom kvaru i vjerujem da će istraga to pokazati. Odgovorno tvrdim da se radi o blok ventilu koji vjerojatno nije servisiran ili nisu znali da postoji", smatra Srzentić.

Da se pomorce poslušalo prije dvije godine, ova tragedija se, ustvrdio je, mogla izbjeći.

"Resornom ministru Olegu Butkoviću smo ponovo poslali pismo koje smo mu poslali 2022. godine. Ako ga dobro pročitate, vjerojatno ćete zaključiti da se tragedija mogla zaključiti", napomenuo je.

Odgovorio je i na pitanje reporterke o izjavi premijera Plenkovića da je na čelu Jadrolinije mogao biti najbolji menadžer na svijetu, ali da se tragedije jednostavno događaju.

"Postavljam pitanje istom tom premijeru: Da je najbolji menadžer na svijetu došao u Jadroliniju, zar ne bi mijenjao brod koji će za četiri godine imati 60 godina? Mislim, pričamo gluposti", zaključio je Srzentić.

Pročitajte i ovo Zarazni virus WHO oglasio alarm zbog opasne bolesti, prvi slučaj zaraznijeg soja stigao u Europu

Pročitajte i ovo istraga još uvijek u tijeku Oglasili se iz Jadrolinije o napisima da je 55-godišnje "Lastovo" i prije imalo problema

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr