Rasprava u Saboru

Milanović zabranio načelniku Glavnog stožera da dođe na Odbor za obranu

Ivan Anušić rekao je da je Zoran Milanović zabranio načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga Tihomiru Kundidu da dođe na Odbor za obranu.

Ministar obrane Ivan Anušić rekao je da je predsjednik Zoran Milanović zabranio načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga Tihomiru Kundidu da dođe na sjednicu saborskog Odbora za obranu, ali je ondje poslao predstojnika svoga ureda Orsata Miljenića i savjetnika za obranu Ivicu Olujića.

Na sjednici će se raspravljati o hrvatskom sudjelovanju u misijama NATO-a, uključujući i sudjelovanje hrvatskih časnika u NATO aktivnostima za sigurnosnu i obučnu potporu Ukrajini (NSATU).

"Zabrana načelniku Glavnog stožera da bude prisutan na Odboru još je jedan pokušaj da se iz potpuno neutralnog i stručnog pogleda objasni što znači ta misija u okviru NATO-a", dodao je.

"Iz tog se razloga pokušalo maknuti medije sa sjednice Odbora, ali se nije u tome uspjelo", dodao je.

Anušić je rekao da ne zna s kojim mu je obrazloženjem zabranio dolazak.

"To pitajte njega. To pitajte predsjednika, kao što ga masu pitanja niste pitali, nego pitate mene, pa ja deset puta ponavljam isto", ustvrdio je.

"U čijem interesu tako komunicira i povlači poteze koji su iracionalni i nerazumni? Iako su izbori i u različitim smo taborima, ne možete na ovim temama poentirati jer ovo je urušavanje sigurnosne arhitekture Republike Hrvatske", smatra ministar obrane.

Milanović se, rekao je Anušić, odluci o slanju vojnika nije protivio kada je bio u SAD-u.

"To je postala politička tema koju je nametnuo predsjednik komentirajući da neće potpisati odluku. On je u Washingtonu, na samitu NATO-a, održao kratki govor i tada se tome nije protivio", napomenuo je ministar.

Pročitajte i ovo nemirno tlo VIDEO Potres udario usred emisije uživo, pogledajte reakciju voditeljice

Pročitajte i ovo Magnitude 6,0 Jak potres pogodio Tursku