Voćari su zabrinuti, a istarski tartufari - bijesni. Tvrde da su suočeni s nelojalnom konkurencijom.
U pohodu na slasnu i skupocjenu namirnicu, probleme im posljednjih nekoliko godina, kažu, stvaraju strani radnici, ponajviše Bugari. Tartufare i noću, ne drže se pravilnika o skupljanju zavičajnih divljih vrsta, švercaju tartufe u svoje zemlje.
"Štetu radu em radi toga što ne zatrpavaju rupe kad izvade tartufe, em što sijeku žile. Ono što sam osobno vidio i moji prijatelji i ljudi od kojih otkupljujem tartufe, noževe imaju sa sobom i prate ljude", rekao je Oliver Bubičić iz Udruge tartufara Istra.
Stoga je Udruga tartufara Istra Ministarstvu gospodarstva poslala inicijativu da se stranim tartufarima ne izdaju dozvole za komercijalno skupljanje tartufa.
"Mi se mučimo, čistimo šumu, radimo mostiće, imamo radne akcije kad je dan planete, a sve se to mučimo da nam neki stranci dođu ovdje i poberu kruh", požalio se tartufar Bojan Černe.
Najviše ima Bugara. Prije dvije godine bilo ih je tek nekoliko, sad je broj dvoznamenkast, kažu iz udruge. Boje se da će broj rasti.
"10 godina se mi borimo za očuvanje istarskog tartufa, koji je jedan od dva najbolja tartufa na svijetu. I sad dođe netko iz 1000 kilometara udaljene zemlje i radi štetu našoj šumi, neprihvatljivo je to", rekao je Bubičić.
Tartufi su važan dio istarskog identiteta, ali i turističke ponude. Zato inicijativu podržava i turistička zajednica.
"Kad govorimo o tartufarstvu sam spomen radnika, bili oni domaći ili strani nije dobar jer ne govorimo o industriji, ne govorimo o nekoj proizvodnoj hali nego je riječ o osjetljivom staništu", rekao je David Matković iz Turističke zajednice Motovun.
Motovunska šuma poznato je stanište tartufa, ujedno i zaštićeni rezervat prirode. Pretjerano tartufarstvo bez pravog znanja moglo bi imati ozbiljne posljedice.